Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena der barn og unge kan utforske næringsrik og bærekraftig mat og oppleve matglede i fellesskap.
Med mat som verktøy for å skape sosiale fritidsarenaer
Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena for både barn og unge og deres familier. Vi sprer matglede og matkompetanse i alt fra fritidskurs, pop-ups, hybelmatkurs, skoleopplegg og ferietilbud til større byomfattende prosjekter. Dette gjør vi gjerne i samarbeid med andre aktører. Vi gir også kompetanseheving til andre målgrupper som jobber med barn og unge.
På Smaksverkstedet er det lov å leke med maten
Et av kjernekonseptene til Smaksverkstedet er et ukentlig etterskoletidsprogram for barn og unge, og har fokus på praktisk matlaging med rom for å improvisere og utforske nye råvarer og smaker. På Smaksverkstedet er det nemlig lov å leke med maten. Med mat som verktøy skaper vi inkluderende og sosiale fritidsarenaer for barn og unge, der de kan utvikle både matglede og matkompetanse som de trenger for fremtiden.

Gode opplevelser med næringsrik og bærekraftig mat
Med Smaksverkstedet formidler vi et folkelig syn på helse og brenner for å gi folk et sunt forhold til mat. På Smaksverkstedet oppfordrerer vi barna til å leke med maten og utforske og eksperimentere med råvarer på egne premisser. Vårt mål er å skape interesse og nysgjerrighet for næringsrik og bærekraftig mat, og gir rom for kreativitet og mestring slik at vi kan ta gode matvalg – for en matglad fremtid.



Sosiale resultater
Vi evaluerer måloppnåelse fortløpende gjennom spørreundersøkelser, instruktørlogger og rapporter etter hver kursperiode. Disse resultatene viser at barna blir tryggere på å lage mat på egenhånd, og har lært mer om næringsrik og bærekraftig mat. De både liker flere matvarer og tør å smake på flere matvarer enn før de begynte på Smaksverkstedet. Barna mener også at Smaksverkstedet er en arena der de trives svært godt og kan være sosiale med venner. Foreldrene mener barna blir mer interessert i å delta i matlagingen hjemme, og kan mer om mat og bærekraft. Vi har omtrent like mange gutter som jenter som deltar, fra alle samfunnslag.
Vi har mye mer å fortelle om Smaksverkstedet, så gå gjerne inn på nettsiden for å bli bedre kjent med prosjektet.
Les mer på www.smaksverkstedet.no
I disse dager arrangerer vi familieavslutninger og nabolagsmiddager sammen med barna, for å markere slutten på høstens kursrekker med Smaksverkstedet ☺️ Her er det barna som står for maten og serveringen 💪
Ringvirkningene vi ser, ved å være flue på veggen, er blant annet at barna opplever mestring og er stolte av å få vise frem hva de har lært, og matgleden smitter over på foreldrene.
Nora, vår nye prosjektkoordinator i Oslo, har skrevet masteroppgaven sin i folkehelsevitenskap om Smaksverkstedet, og har sett mye av det samme 🤓
Hun fant 5 tema som utpekte seg:
🔹Å få tid og rom til å delta
🔹Å være sammen med andre
🔹Å få kunnskap og forståelse
🔹Å få rom til å smake
🔹Å oppleve mestring og selvtillit
Foreldrene fortalte om økt matmot og selvtillit som følge av lekne rammer som la til rette for sosial læring.
Det er funn som peker mot at Smaksverkstedet kan være en arena for som legger til rette for at barn kan bli tryggere på kjøkkenet og oppleve mer matglede, noe de også tar med seg hjem🙌
Samtidig opplevde foreldrene at de følte seg som en del av lokalsamfunnet på middagene 💚
Om ikke det er bra funn, så vet ikke vi ☺️ Nå gjelder det bare å gjøre enda mer av det som virker!
#Matglede #Smaksverkstedet #folkehelse
I disse dager arrangerer vi familieavslutninger og nabolagsmiddager sammen med barna, for å markere slutten på høstens kursrekker med Smaksverkstedet ☺️ Her er det barna som står for maten og serveringen 💪
Ringvirkningene vi ser, ved å være flue på veggen, er blant annet at barna opplever mestring og er stolte av å få vise frem hva de har lært, og matgleden smitter over på foreldrene.
Nora, vår nye prosjektkoordinator i Oslo, har skrevet masteroppgaven sin i folkehelsevitenskap om Smaksverkstedet, og har sett mye av det samme 🤓
Hun fant 5 tema som utpekte seg:
🔹Å få tid og rom til å delta
🔹Å være sammen med andre
🔹Å få kunnskap og forståelse
🔹Å få rom til å smake
🔹Å oppleve mestring og selvtillit
Foreldrene fortalte om økt matmot og selvtillit som følge av lekne rammer som la til rette for sosial læring.
Det er funn som peker mot at Smaksverkstedet kan være en arena for som legger til rette for at barn kan bli tryggere på kjøkkenet og oppleve mer matglede, noe de også tar med seg hjem🙌
Samtidig opplevde foreldrene at de følte seg som en del av lokalsamfunnet på middagene 💚
Om ikke det er bra funn, så vet ikke vi ☺️ Nå gjelder det bare å gjøre enda mer av det som virker!
#Matglede #Smaksverkstedet #folkehelse
Denne gjengen er klar for å arrangere nabolagsmiddag på @storhaug_ungdomsklubb
i Stavanger i morgen! 😍
Denne høsten har barna utforsket næringsrik og bærekraftig mat sammen med oss på Smaksverkstedet, og nå ønsker de å dele noe av det de har lært med resten av nabolaget! På menyen står havregrøt med masse gøy topping, laget og servert av barna selv 🥣✨
Arrangementet er åpent for alle – kom alene eller kom sammen - skape litt førjulsmagi i nærmiljøet!
🕠 Tid: 4.des kl 16:30–18:00
#smaksversktedet #lekmedmaten #nabolagsmiddag
Denne gjengen er klar for å arrangere nabolagsmiddag på @storhaug_ungdomsklubb
i Stavanger i morgen! 😍
Denne høsten har barna utforsket næringsrik og bærekraftig mat sammen med oss på Smaksverkstedet, og nå ønsker de å dele noe av det de har lært med resten av nabolaget! På menyen står havregrøt med masse gøy topping, laget og servert av barna selv 🥣✨
Arrangementet er åpent for alle – kom alene eller kom sammen - skape litt førjulsmagi i nærmiljøet!
🕠 Tid: 4.des kl 16:30–18:00
#smaksversktedet #lekmedmaten #nabolagsmiddag
Forrige uke inviterte barna fra Smaksverkstedet til nabolagsmiddag med skikkelig god stemning på Ullerål skole i Hønefoss 🤩
Barna lagde en nydelig indisk kikertgryte 👌
Til sammen ble omtrent 90 mennesker samlet - barna, deres familier og naboer.
Det var god stemning rundt bordene, med nydelig mat og diplomutdeling for barna som har vært på kurs med oss denne høsten.
Ikke minst prima underholdning fra aspirantene fra korpset som kom og spilte for oss også!
✨Gullkorn fra barna:
“Woow, tenk at vi får lage restaurant for foreldrene våre!”
“Ja, vi burde nesten ta betalt for det”
Tusen takk til alle som kom og bidro til gode møter og samtaler!
Til vårsemesteret blir det enda mer matglede og sosiale måltider med Smaksverkstedet i godt samarbeid med @ringerike_kommune 💚
#smaksverkstedet #lekmedmaten #fellesmåltider #folkehelse
Forrige uke inviterte barna fra Smaksverkstedet til nabolagsmiddag med skikkelig god stemning på Ullerål skole i Hønefoss 🤩
Barna lagde en nydelig indisk kikertgryte 👌
Til sammen ble omtrent 90 mennesker samlet - barna, deres familier og naboer.
Det var god stemning rundt bordene, med nydelig mat og diplomutdeling for barna som har vært på kurs med oss denne høsten.
Ikke minst prima underholdning fra aspirantene fra korpset som kom og spilte for oss også!
✨Gullkorn fra barna:
“Woow, tenk at vi får lage restaurant for foreldrene våre!”
“Ja, vi burde nesten ta betalt for det”
Tusen takk til alle som kom og bidro til gode møter og samtaler!
Til vårsemesteret blir det enda mer matglede og sosiale måltider med Smaksverkstedet i godt samarbeid med @ringerike_kommune 💚
#smaksverkstedet #lekmedmaten #fellesmåltider #folkehelse
I disse dager selges det myyye gresskar. Mange skal lage lykter av det, men har du tenkt på at innmaten kan bli til en veldig god suppe? En enkel og kjempegod måte å bruke hele gresskaret på! 😁
Gresskar er rik på kostfiber og A-vitamin og kan nemlig brukes på samme måte som gulrot og søtpotet - se bare her:
Smaksverkstedets smakfulle suppe av gresskar (6 porsjoner)🍲
🎃500 g gresskarkjøtt
🥕500 g gulrot
🧅1 gul løk
🫗1,5 l vann
🥛3 dl matfløte
🫘3 buljonger
🍯1 ss honning
🌱Fersk persille
🧂Salt & pepper
🍶Olje til steking
Fremgangsmåte 🤌🏼
🎃Grav ut gresskarkjøttet av gresskaret, og rens den for frø.
🎃Spar på gresskarfrøene, disse kan brukes til topping!
🎃Kutt opp gresskarkjøttet i biter.
🎃Skrell gulrøttene og kutt i biter.
🎃Hakk opp løk, ha olje i en kjele og stek løken til den blir blank.
🎃Ha så gresskar- og gulrot i gryten, og la det surre i ca 5 minutter.
🎃Tilsett vann, buljong og honning.
🎃La suppen putre i ca 20 min til grønnsakene er møre. Mos til en jevn konsistens.
🎃Tilsett matfløte og la suppen koke i ca. 5 minutter til.
🎃Smak så til suppen med salt og pepper og server med finhakket fersk persille.
Tips! ✨
Ønske du en sterkere suppe? Tilsett spisskummen, chili og revet ingefær!
Gresskarskallet kan brukes som suppeskål eller til lyslykt til halloween
Gresskarfrøene er perfekt til topping eller snacks!
Krydre med valgfritt krydder og rist i ovnen ved 180 °C i 10-25 minutter, eller til de er sprø og lett brune.
#matglede #Smaksverkstedet #Lekmedmaten #Suppe #Matredder #halloween
I disse dager selges det myyye gresskar. Mange skal lage lykter av det, men har du tenkt på at innmaten kan bli til en veldig god suppe? En enkel og kjempegod måte å bruke hele gresskaret på! 😁
Gresskar er rik på kostfiber og A-vitamin og kan nemlig brukes på samme måte som gulrot og søtpotet - se bare her:
Smaksverkstedets smakfulle suppe av gresskar (6 porsjoner)🍲
🎃500 g gresskarkjøtt
🥕500 g gulrot
🧅1 gul løk
🫗1,5 l vann
🥛3 dl matfløte
🫘3 buljonger
🍯1 ss honning
🌱Fersk persille
🧂Salt & pepper
🍶Olje til steking
Fremgangsmåte 🤌🏼
🎃Grav ut gresskarkjøttet av gresskaret, og rens den for frø.
🎃Spar på gresskarfrøene, disse kan brukes til topping!
🎃Kutt opp gresskarkjøttet i biter.
🎃Skrell gulrøttene og kutt i biter.
🎃Hakk opp løk, ha olje i en kjele og stek løken til den blir blank.
🎃Ha så gresskar- og gulrot i gryten, og la det surre i ca 5 minutter.
🎃Tilsett vann, buljong og honning.
🎃La suppen putre i ca 20 min til grønnsakene er møre. Mos til en jevn konsistens.
🎃Tilsett matfløte og la suppen koke i ca. 5 minutter til.
🎃Smak så til suppen med salt og pepper og server med finhakket fersk persille.
Tips! ✨
Ønske du en sterkere suppe? Tilsett spisskummen, chili og revet ingefær!
Gresskarskallet kan brukes som suppeskål eller til lyslykt til halloween
Gresskarfrøene er perfekt til topping eller snacks!
Krydre med valgfritt krydder og rist i ovnen ved 180 °C i 10-25 minutter, eller til de er sprø og lett brune.
#matglede #Smaksverkstedet #Lekmedmaten #Suppe #Matredder #halloween
