Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena der barn og unge kan utforske næringsrik og bærekraftig mat og oppleve matglede i fellesskap.
Med mat som verktøy for å skape sosiale fritidsarenaer
Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena for både barn og unge og deres familier. Vi sprer matglede og matkompetanse i alt fra fritidskurs, pop-ups, hybelmatkurs, skoleopplegg og ferietilbud til større byomfattende prosjekter. Dette gjør vi gjerne i samarbeid med andre aktører. Vi gir også kompetanseheving til andre målgrupper som jobber med barn og unge.
På Smaksverkstedet er det lov å leke med maten
Et av kjernekonseptene til Smaksverkstedet er et ukentlig etterskoletidsprogram for barn og unge, og har fokus på praktisk matlaging med rom for å improvisere og utforske nye råvarer og smaker. På Smaksverkstedet er det nemlig lov å leke med maten. Med mat som verktøy skaper vi inkluderende og sosiale fritidsarenaer for barn og unge, der de kan utvikle både matglede og matkompetanse som de trenger for fremtiden.

Gode opplevelser med næringsrik og bærekraftig mat
Med Smaksverkstedet formidler vi et folkelig syn på helse og brenner for å gi folk et sunt forhold til mat. På Smaksverkstedet oppfordrerer vi barna til å leke med maten og utforske og eksperimentere med råvarer på egne premisser. Vårt mål er å skape interesse og nysgjerrighet for næringsrik og bærekraftig mat, og gir rom for kreativitet og mestring slik at vi kan ta gode matvalg – for en matglad fremtid.



Sosiale resultater
Vi evaluerer måloppnåelse fortløpende gjennom spørreundersøkelser, instruktørlogger og rapporter etter hver kursperiode. Disse resultatene viser at barna blir tryggere på å lage mat på egenhånd, og har lært mer om næringsrik og bærekraftig mat. De både liker flere matvarer og tør å smake på flere matvarer enn før de begynte på Smaksverkstedet. Barna mener også at Smaksverkstedet er en arena der de trives svært godt og kan være sosiale med venner. Foreldrene mener barna blir mer interessert i å delta i matlagingen hjemme, og kan mer om mat og bærekraft. Vi har omtrent like mange gutter som jenter som deltar, fra alle samfunnslag.
Vi har mye mer å fortelle om Smaksverkstedet, så gå gjerne inn på nettsiden for å bli bedre kjent med prosjektet.
Les mer på www.smaksverkstedet.no
Idéer til høstaktiviteter for hele familien! 🍁
Høsten har kommet for fullt og tatt med seg frisk høstluft og fine farger i naturen. Lurer du på hva dere skal finne på i høstferien? Her er 5 tips til matglade høstaktiviteter – og alle kan skje utendørs! 😄
⛺️ (Telt)tur med mat ute i det fri: Pakk med varme klær og god mat, så kan det bli en minnerik opplevelse for både store og små. Kutt opp sesongens grønnsaker og biter av fisk og lag fargerike "skattekister", ta med på tur og stek på bål eller bålpanne. Næringsrikt, smakfullt og enkelt!
🫐 Sanking og bærplukking: Høsten er sesong for sanking av sopp og bær. Ta med barna på jakt etter spennende spiselige vekster i naturen. Det er både gratis og garanterer friske farger i kinnene.
🍎 Epleslang: Har dere ikke egne epler i hagen kan dere forhøre dere i nabolaget om noen trenger hjelp til epleplukking. Det er mange som har for mye epler til å klare å spise opp dette selv, så dette blir vinn-vinn-situasjon!
🐳 Fem for hvalen: Forsøpling av hav og naturen er et stort miljøproblem. Ta med familien ut og gjør en god gjerning for miljøet! #5forhvalen går ut på å plukke fem stk søppel hvor som helst, og når som helst. Også en vinn-vinn!
🍲 Nyt en varmende høstsuppe med norske grønnsaker i sesong – f.eks gulrot, potet, purre, blomkål og kålrot. Lag den sammen hjemme og ta med i termos på tur, eller lag den ute på bål eller stormkjøkken.
#matglede #Lekmedmaten #Smaksverkstedet #høstferie #friluftlivetsår2025 #turmat

Idéer til høstaktiviteter for hele familien! 🍁
Høsten har kommet for fullt og tatt med seg frisk høstluft og fine farger i naturen. Lurer du på hva dere skal finne på i høstferien? Her er 5 tips til matglade høstaktiviteter – og alle kan skje utendørs! 😄
⛺️ (Telt)tur med mat ute i det fri: Pakk med varme klær og god mat, så kan det bli en minnerik opplevelse for både store og små. Kutt opp sesongens grønnsaker og biter av fisk og lag fargerike "skattekister", ta med på tur og stek på bål eller bålpanne. Næringsrikt, smakfullt og enkelt!
🫐 Sanking og bærplukking: Høsten er sesong for sanking av sopp og bær. Ta med barna på jakt etter spennende spiselige vekster i naturen. Det er både gratis og garanterer friske farger i kinnene.
🍎 Epleslang: Har dere ikke egne epler i hagen kan dere forhøre dere i nabolaget om noen trenger hjelp til epleplukking. Det er mange som har for mye epler til å klare å spise opp dette selv, så dette blir vinn-vinn-situasjon!
🐳 Fem for hvalen: Forsøpling av hav og naturen er et stort miljøproblem. Ta med familien ut og gjør en god gjerning for miljøet! #5forhvalen går ut på å plukke fem stk søppel hvor som helst, og når som helst. Også en vinn-vinn!
🍲 Nyt en varmende høstsuppe med norske grønnsaker i sesong – f.eks gulrot, potet, purre, blomkål og kålrot. Lag den sammen hjemme og ta med i termos på tur, eller lag den ute på bål eller stormkjøkken.
#matglede #Lekmedmaten #Smaksverkstedet #høstferie #friluftlivetsår2025 #turmat
I dag er den store MATSVINNDAGEN!
I den anledning vil vi tipse om at suppe er en genial måte å bruke opp slappe grønnsaker på! Har du noen gulrøtter liggende? Bruk dem som base i en varmende, næringsrik høstsuppe! 😃👇
Oppskrift på vår smakfull gulrotsuppe 🥕
- 1 liter vann
- 2 grønnsaksbuljongterninger
- 6 gulrøtter
- 1 søtpotet
- 2 gule løk
- 4 fedd hvitløk
- 1 ss finhakket ingefær
- 1 chili
- 1 boks kokosmelk
- 2 ts malt koriander
- 1 lime
- Salt og pepper
- Fersk koriander til topping
Slik gjør du:
1. Hakk alle grønnsakene. Finhakk løk, chili og ingefær.
2. Fres hvitløk, ingefær, løk, chili og malt koriander i litt olje på middels varme.
3. Ha i gulrot og søtpotet – fres videre et par minutter.
4. Tilsett vann og buljongterninger. Kok til grønnsakene er møre.
5. Rør inn kokosmelk og kjør suppen glatt med stavmikser.
6. Smak til med salt, pepper og limesaft.
7. Topp med frisk koriander – og kanskje noen hjemmelagde krutonger?
Denne må testes! 🍲☺️
#matglede #Lekmedmaten #Smaksverkstedet #Restemat #Suppe #Matredder #Matsvinndagen

I dag er den store MATSVINNDAGEN!
I den anledning vil vi tipse om at suppe er en genial måte å bruke opp slappe grønnsaker på! Har du noen gulrøtter liggende? Bruk dem som base i en varmende, næringsrik høstsuppe! 😃👇
Oppskrift på vår smakfull gulrotsuppe 🥕
- 1 liter vann
- 2 grønnsaksbuljongterninger
- 6 gulrøtter
- 1 søtpotet
- 2 gule løk
- 4 fedd hvitløk
- 1 ss finhakket ingefær
- 1 chili
- 1 boks kokosmelk
- 2 ts malt koriander
- 1 lime
- Salt og pepper
- Fersk koriander til topping
Slik gjør du:
1. Hakk alle grønnsakene. Finhakk løk, chili og ingefær.
2. Fres hvitløk, ingefær, løk, chili og malt koriander i litt olje på middels varme.
3. Ha i gulrot og søtpotet – fres videre et par minutter.
4. Tilsett vann og buljongterninger. Kok til grønnsakene er møre.
5. Rør inn kokosmelk og kjør suppen glatt med stavmikser.
6. Smak til med salt, pepper og limesaft.
7. Topp med frisk koriander – og kanskje noen hjemmelagde krutonger?
Denne må testes! 🍲☺️
#matglede #Lekmedmaten #Smaksverkstedet #Restemat #Suppe #Matredder #Matsvinndagen
Matsvinndagen markeres mandag 29. september 🌏
Visste du at vi i snitt kaster rundt 40 kilo mat per person hvert år i Norge? 😱
Ofte handler det om at maten ikke blir brukt opp i tide – og at vi er litt usikre på hva vi kan gjøre med grønnsaker som begynner å miste spensten og brød som begynner å bli tørt. Men mye mat ER fremdeles brukbart!
Derfor har vi samlet noen enkle tips til hvordan du kan være en matredder:
🫑 Ta et dypdykk i kjøleskapet! Finn de myke, skjeve og triste grønnsakene (som gulrøtter, paprika, squash eller tomater) – de er perfekte i supper, gryter eller wok.
🍞 Brød som begynner å bli tørt? Skjær i terninger og rist dem til krutonger – perfekt som topping på suppe.
✨ Suppe er en genial måte å bruke opp grønnsaksrester på!
👉 Så, hva har du liggende i kjøleskapet som kan reddes i dag?
#Matsvinndagen #Matredder #spisoppmaten #matglede #Lekmedmaten #Smaksverkstedet #Restemat #Suppe

Matsvinndagen markeres mandag 29. september 🌏
Visste du at vi i snitt kaster rundt 40 kilo mat per person hvert år i Norge? 😱
Ofte handler det om at maten ikke blir brukt opp i tide – og at vi er litt usikre på hva vi kan gjøre med grønnsaker som begynner å miste spensten og brød som begynner å bli tørt. Men mye mat ER fremdeles brukbart!
Derfor har vi samlet noen enkle tips til hvordan du kan være en matredder:
🫑 Ta et dypdykk i kjøleskapet! Finn de myke, skjeve og triste grønnsakene (som gulrøtter, paprika, squash eller tomater) – de er perfekte i supper, gryter eller wok.
🍞 Brød som begynner å bli tørt? Skjær i terninger og rist dem til krutonger – perfekt som topping på suppe.
✨ Suppe er en genial måte å bruke opp grønnsaksrester på!
👉 Så, hva har du liggende i kjøleskapet som kan reddes i dag?
#Matsvinndagen #Matredder #spisoppmaten #matglede #Lekmedmaten #Smaksverkstedet #Restemat #Suppe
Såå glad blir man av å lage mat sammen i sosialt lag 🤩
Instruktørsamlingen på østlandet bydde på latter, matlaging (sushiverksted!) og god stemning - SÅ koselig å kunne samles rundt felles matglede, og nyte et felles måltid med egenprodusert sushi 🍣
Vi snakket om planene for høsten og fikk innspill og erfaringer fra våre dyktige instruktører. Nå gleder vi oss til å arrangere neste instruktørsamling i Bergen.
#Smaksverkstedet #Matglede #Lekmedmaten #matmot #matglede

Såå glad blir man av å lage mat sammen i sosialt lag 🤩
Instruktørsamlingen på østlandet bydde på latter, matlaging (sushiverksted!) og god stemning - SÅ koselig å kunne samles rundt felles matglede, og nyte et felles måltid med egenprodusert sushi 🍣
Vi snakket om planene for høsten og fikk innspill og erfaringer fra våre dyktige instruktører. Nå gleder vi oss til å arrangere neste instruktørsamling i Bergen.
#Smaksverkstedet #Matglede #Lekmedmaten #matmot #matglede