Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena der barn og unge kan utforske næringsrik og bærekraftig mat og oppleve matglede i fellesskap.
Med mat som verktøy for å skape sosiale fritidsarenaer
Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena for både barn og unge og deres familier. Vi sprer matglede og matkompetanse i alt fra fritidskurs, pop-ups, hybelmatkurs, skoleopplegg og ferietilbud til større byomfattende prosjekter. Dette gjør vi gjerne i samarbeid med andre aktører. Vi gir også kompetanseheving til andre målgrupper som jobber med barn og unge.
På Smaksverkstedet er det lov å leke med maten
Et av kjernekonseptene til Smaksverkstedet er et ukentlig etterskoletidsprogram for barn og unge, og har fokus på praktisk matlaging med rom for å improvisere og utforske nye råvarer og smaker. På Smaksverkstedet er det nemlig lov å leke med maten. Med mat som verktøy skaper vi inkluderende og sosiale fritidsarenaer for barn og unge, der de kan utvikle både matglede og matkompetanse som de trenger for fremtiden.

Gode opplevelser med næringsrik og bærekraftig mat
Med Smaksverkstedet formidler vi et folkelig syn på helse og brenner for å gi folk et sunt forhold til mat. På Smaksverkstedet oppfordrerer vi barna til å leke med maten og utforske og eksperimentere med råvarer på egne premisser. Vårt mål er å skape interesse og nysgjerrighet for næringsrik og bærekraftig mat, og gir rom for kreativitet og mestring slik at vi kan ta gode matvalg – for en matglad fremtid.



Sosiale resultater
Vi evaluerer måloppnåelse fortløpende gjennom spørreundersøkelser, instruktørlogger og rapporter etter hver kursperiode. Disse resultatene viser at barna blir tryggere på å lage mat på egenhånd, og har lært mer om næringsrik og bærekraftig mat. De både liker flere matvarer og tør å smake på flere matvarer enn før de begynte på Smaksverkstedet. Barna mener også at Smaksverkstedet er en arena der de trives svært godt og kan være sosiale med venner. Foreldrene mener barna blir mer interessert i å delta i matlagingen hjemme, og kan mer om mat og bærekraft. Vi har omtrent like mange gutter som jenter som deltar, fra alle samfunnslag.
Vi har mye mer å fortelle om Smaksverkstedet, så gå gjerne inn på nettsiden for å bli bedre kjent med prosjektet.
Les mer på www.smaksverkstedet.no
I disse dager selges det myyye gresskar. Mange skal lage lykter av det, men har du tenkt på at innmaten kan bli til en veldig god suppe? En enkel og kjempegod måte å bruke hele gresskaret på! 😁
Gresskar er rik på kostfiber og A-vitamin og kan nemlig brukes på samme måte som gulrot og søtpotet - se bare her:
Smaksverkstedets smakfulle suppe av gresskar (6 porsjoner)🍲
🎃500 g gresskarkjøtt
🥕500 g gulrot
🧅1 gul løk
🫗1,5 l vann
🥛3 dl matfløte
🫘3 buljonger
🍯1 ss honning
🌱Fersk persille
🧂Salt & pepper
🍶Olje til steking
Fremgangsmåte 🤌🏼
🎃Grav ut gresskarkjøttet av gresskaret, og rens den for frø.
🎃Spar på gresskarfrøene, disse kan brukes til topping!
🎃Kutt opp gresskarkjøttet i biter.
🎃Skrell gulrøttene og kutt i biter.
🎃Hakk opp løk, ha olje i en kjele og stek løken til den blir blank.
🎃Ha så gresskar- og gulrot i gryten, og la det surre i ca 5 minutter.
🎃Tilsett vann, buljong og honning.
🎃La suppen putre i ca 20 min til grønnsakene er møre. Mos til en jevn konsistens.
🎃Tilsett matfløte og la suppen koke i ca. 5 minutter til.
🎃Smak så til suppen med salt og pepper og server med finhakket fersk persille.
Tips! ✨
Ønske du en sterkere suppe? Tilsett spisskummen, chili og revet ingefær!
Gresskarskallet kan brukes som suppeskål eller til lyslykt til halloween
Gresskarfrøene er perfekt til topping eller snacks!
Krydre med valgfritt krydder og rist i ovnen ved 180 °C i 10-25 minutter, eller til de er sprø og lett brune.
#matglede #Smaksverkstedet #Lekmedmaten #Suppe #Matredder #halloween
I disse dager selges det myyye gresskar. Mange skal lage lykter av det, men har du tenkt på at innmaten kan bli til en veldig god suppe? En enkel og kjempegod måte å bruke hele gresskaret på! 😁
Gresskar er rik på kostfiber og A-vitamin og kan nemlig brukes på samme måte som gulrot og søtpotet - se bare her:
Smaksverkstedets smakfulle suppe av gresskar (6 porsjoner)🍲
🎃500 g gresskarkjøtt
🥕500 g gulrot
🧅1 gul løk
🫗1,5 l vann
🥛3 dl matfløte
🫘3 buljonger
🍯1 ss honning
🌱Fersk persille
🧂Salt & pepper
🍶Olje til steking
Fremgangsmåte 🤌🏼
🎃Grav ut gresskarkjøttet av gresskaret, og rens den for frø.
🎃Spar på gresskarfrøene, disse kan brukes til topping!
🎃Kutt opp gresskarkjøttet i biter.
🎃Skrell gulrøttene og kutt i biter.
🎃Hakk opp løk, ha olje i en kjele og stek løken til den blir blank.
🎃Ha så gresskar- og gulrot i gryten, og la det surre i ca 5 minutter.
🎃Tilsett vann, buljong og honning.
🎃La suppen putre i ca 20 min til grønnsakene er møre. Mos til en jevn konsistens.
🎃Tilsett matfløte og la suppen koke i ca. 5 minutter til.
🎃Smak så til suppen med salt og pepper og server med finhakket fersk persille.
Tips! ✨
Ønske du en sterkere suppe? Tilsett spisskummen, chili og revet ingefær!
Gresskarskallet kan brukes som suppeskål eller til lyslykt til halloween
Gresskarfrøene er perfekt til topping eller snacks!
Krydre med valgfritt krydder og rist i ovnen ved 180 °C i 10-25 minutter, eller til de er sprø og lett brune.
#matglede #Smaksverkstedet #Lekmedmaten #Suppe #Matredder #halloween
Nylig overhørt på Smaksverkstedet ☝️🤩
På Smaksverkstedet får barna lukte og smake seg frem til maten de selv lager og noe av det mest populære på kurs er krydderløype!
Barna oppnår mye mestring av å lage maten selv fra bunnen av, og når de slipper, slik som her, til er det fantastisk hva de lager av kreasjoner og smaker! 🥰🍲
#Lekmedmaten #matglede #Smaksverkstedet
Nylig overhørt på Smaksverkstedet ☝️🤩
På Smaksverkstedet får barna lukte og smake seg frem til maten de selv lager og noe av det mest populære på kurs er krydderløype!
Barna oppnår mye mestring av å lage maten selv fra bunnen av, og når de slipper, slik som her, til er det fantastisk hva de lager av kreasjoner og smaker! 🥰🍲
#Lekmedmaten #matglede #Smaksverkstedet
Idéer til høstaktiviteter for hele familien! 🍁
Høsten har kommet for fullt og tatt med seg frisk høstluft og fine farger i naturen. Lurer du på hva dere skal finne på i høstferien? Her er 5 tips til matglade høstaktiviteter – og alle kan skje utendørs! 😄
⛺️ (Telt)tur med mat ute i det fri: Pakk med varme klær og god mat, så kan det bli en minnerik opplevelse for både store og små. Kutt opp sesongens grønnsaker og biter av fisk og lag fargerike "skattekister", ta med på tur og stek på bål eller bålpanne. Næringsrikt, smakfullt og enkelt!
🫐 Sanking og bærplukking: Høsten er sesong for sanking av sopp og bær. Ta med barna på jakt etter spennende spiselige vekster i naturen. Det er både gratis og garanterer friske farger i kinnene.
🍎 Epleslang: Har dere ikke egne epler i hagen kan dere forhøre dere i nabolaget om noen trenger hjelp til epleplukking. Det er mange som har for mye epler til å klare å spise opp dette selv, så dette blir vinn-vinn-situasjon!
🐳 Fem for hvalen: Forsøpling av hav og naturen er et stort miljøproblem. Ta med familien ut og gjør en god gjerning for miljøet! #5forhvalen går ut på å plukke fem stk søppel hvor som helst, og når som helst. Også en vinn-vinn!
🍲 Nyt en varmende høstsuppe med norske grønnsaker i sesong – f.eks gulrot, potet, purre, blomkål og kålrot. Lag den sammen hjemme og ta med i termos på tur, eller lag den ute på bål eller stormkjøkken.
#matglede #Lekmedmaten #Smaksverkstedet #høstferie #friluftlivetsår2025 #turmat
Idéer til høstaktiviteter for hele familien! 🍁
Høsten har kommet for fullt og tatt med seg frisk høstluft og fine farger i naturen. Lurer du på hva dere skal finne på i høstferien? Her er 5 tips til matglade høstaktiviteter – og alle kan skje utendørs! 😄
⛺️ (Telt)tur med mat ute i det fri: Pakk med varme klær og god mat, så kan det bli en minnerik opplevelse for både store og små. Kutt opp sesongens grønnsaker og biter av fisk og lag fargerike "skattekister", ta med på tur og stek på bål eller bålpanne. Næringsrikt, smakfullt og enkelt!
🫐 Sanking og bærplukking: Høsten er sesong for sanking av sopp og bær. Ta med barna på jakt etter spennende spiselige vekster i naturen. Det er både gratis og garanterer friske farger i kinnene.
🍎 Epleslang: Har dere ikke egne epler i hagen kan dere forhøre dere i nabolaget om noen trenger hjelp til epleplukking. Det er mange som har for mye epler til å klare å spise opp dette selv, så dette blir vinn-vinn-situasjon!
🐳 Fem for hvalen: Forsøpling av hav og naturen er et stort miljøproblem. Ta med familien ut og gjør en god gjerning for miljøet! #5forhvalen går ut på å plukke fem stk søppel hvor som helst, og når som helst. Også en vinn-vinn!
🍲 Nyt en varmende høstsuppe med norske grønnsaker i sesong – f.eks gulrot, potet, purre, blomkål og kålrot. Lag den sammen hjemme og ta med i termos på tur, eller lag den ute på bål eller stormkjøkken.
#matglede #Lekmedmaten #Smaksverkstedet #høstferie #friluftlivetsår2025 #turmat
Matsvinndagen markeres mandag 29. september 🌏
Visste du at vi i snitt kaster rundt 40 kilo mat per person hvert år i Norge? 😱
Ofte handler det om at maten ikke blir brukt opp i tide – og at vi er litt usikre på hva vi kan gjøre med grønnsaker som begynner å miste spensten og brød som begynner å bli tørt. Men mye mat ER fremdeles brukbart!
Derfor har vi samlet noen enkle tips til hvordan du kan være en matredder:
🫑 Ta et dypdykk i kjøleskapet! Finn de myke, skjeve og triste grønnsakene (som gulrøtter, paprika, squash eller tomater) – de er perfekte i supper, gryter eller wok.
🍞 Brød som begynner å bli tørt? Skjær i terninger og rist dem til krutonger – perfekt som topping på suppe.
✨ Suppe er en genial måte å bruke opp grønnsaksrester på!
👉 Så, hva har du liggende i kjøleskapet som kan reddes i dag?
#Matsvinndagen #Matredder #spisoppmaten #matglede #Lekmedmaten #Smaksverkstedet #Restemat #Suppe
Matsvinndagen markeres mandag 29. september 🌏
Visste du at vi i snitt kaster rundt 40 kilo mat per person hvert år i Norge? 😱
Ofte handler det om at maten ikke blir brukt opp i tide – og at vi er litt usikre på hva vi kan gjøre med grønnsaker som begynner å miste spensten og brød som begynner å bli tørt. Men mye mat ER fremdeles brukbart!
Derfor har vi samlet noen enkle tips til hvordan du kan være en matredder:
🫑 Ta et dypdykk i kjøleskapet! Finn de myke, skjeve og triste grønnsakene (som gulrøtter, paprika, squash eller tomater) – de er perfekte i supper, gryter eller wok.
🍞 Brød som begynner å bli tørt? Skjær i terninger og rist dem til krutonger – perfekt som topping på suppe.
✨ Suppe er en genial måte å bruke opp grønnsaksrester på!
👉 Så, hva har du liggende i kjøleskapet som kan reddes i dag?
#Matsvinndagen #Matredder #spisoppmaten #matglede #Lekmedmaten #Smaksverkstedet #Restemat #Suppe
