
Vi er Folkelig
Folkelig er en sosial entreprenør som utvikler verktøy for lokalt og nasjonalt folkehelsearbeid. Målet er å redusere sosiale ulikheter i helse og skape inkluderende og bærekraftige lokalsamfunn. Vi bruker ofte mat som verktøy for å skape sosiale mestringsarenaer for barn og unge, og har flere landsdekkende prosjekter som bl.a. Smaksverkstedet og Matjungelen.
Samarbeid på tvers
Vi trives best i prosjekter med andre aktører, og liker å samskape om nye og lekne løsninger på samfunnsutfordringer. Derfor samarbeider vi gjerne med aktører fra både offentlig, privat og ideell sektor. Vi jobber med alt fra store og langsiktige nasjonale satsinger til lokale nærmiljøprosjekter.
Sosiale entreprenører
Folkelig er en sosial entreprenør og et ideelt AS. Det betyr at ingen aksjonærer kan ta ut utbytte. Eventuelt overskudd reinvesteres i bedriftens prosjekter. Folkelig ble startet av gründeren Kathrine Marthinsen i 2013 og vi har kontor i Bergen og Oslo.
Hør mer om Folkelig og arbeidet vi gjør i podcastserien Impact Cast
Lekne løsninger på viktige samfunnsutfordringer
Vår kjernevirksomhet handler om å løse konkrete samfunnsutfordringer og vi dekker mange av FNs bærekraftsmål gjennom aktivitetene våre.
Gjennom prosjektene våre gir vi barn og unge kunnskap, engasjement og praktiske erfaringer om en helsefremmende og miljøvennlig livsstil. Dette engasjementet gjør bar til endringsagenter som også påvirker andre rundt seg til å ta bedre valg for kroppen og kloden. Vi gir kompetanseheving til skoler og barnehager og jobber aktivt med å utjevne sosiale helseforskjeller. Alle aktiviteter vi utvikler skal være tilgjengelig for barn og unge og deres familier uavhengig av sosioøkonomisk status.
Folkelig leverer også på prosjekter for bærekraftig byutvikling. Vi jobber blant annet for å fremme inkludering, mangfold og deltakelse og aktiv bruk av nabolagets urbane områder.
Effekten av disse løsningene blir større når vi er flere aktører som samarbeider og kan bidra med ulike ressurser inn i prosjektene. Så godt som alle prosjektene våre er tuftet på samarbeid rundt felles mål med aktører fra ulike sektorer.
Les mer om våre løsninger her.
Godt nyttår og takk for det gamle!
Vi brukte 2022 på å komme opp i full lightspeed igjen⚡og sender et lass med klemmer til alle dere som har heiet og til alle vi har vært så heldige å samarbeide med!
Året oppsummert i Folkelig:
I @Matjungelen har vi laget en utrolig fin videoplattform med @solvrev_as , @samuelmassie og en hel haug kloke eksperter.
Vi har skrevet fagbok for @fagbokforlaget om Mat og måltidsglede for SFO-ansatte.
Vi vant anbudet fra @helsedirektoratet og har fornyet kontrakten vår for de neste 6 årene og fått @mills_as med på laget.
Nå er det over 600 skoler og 250 barnehager med i programmet!
Matjungelen vant også matredderpris fra @qmeieriene og beste praksis abstract på Folkehelsekonferansen 🏆
I @smaksverkstedet holdt vi et av de mest populære sommerkursene i Oslos sommerskole (for over 300 barn på to uker!)
Vi startet en pilot for kompetanseheving på mat og måltider for AKS- ansatte i Oslo kommune, og en pilot hvor vi utforsker bedre løsninger for mat i barnehager.
Vi tester hvordan mat kan samle nabolaget i Lørenskog og holdt etterskoletidskurs i et titalls kommuner rundt omkring i landet – med en kjempegjeng engasjerte instruktører 💚
Vi har utforsket samarbeid med @nasjonalforeningen om mer matglede til folket, og flere gøyale samarbeid kommer i 2023!
Før jul vant vi anbud til Oslo kommune om et inkluderingsprosjelt i AKS – og holder altså foreløpig anbudsstatistikken vår på 100% win✨
Vi har hatt fantastiske praksisstudenter (Thea Sofie, Siril og Stine) med oss fra @hvl.no og @oslonyehoyskole 🤓
Vi har startet en allianse med Geitmyra, SunnereBarn, Unge kokker og Norsk Smaksskule for å stå sterkere sammen om barns muligheter for et godt kosthold. Den heter NAM – Norsk Allianse for Matglede. Følg med!
Ikke minst har vi fått @jorunn_lam med i Osloteamet på @socentraloslo og @camillasoh og @eirin_gjerde med i Bergensteamet.
Vi har brukt 2022 på å lage en god strategi for vårt bidrag til folkehelsa fremover. Men vi er fortsatt små, så vårt nyttårsønske er at vi blir enda flere som trekker i samme retning for et inkluderende og helsefremmende samfunn i 2023✨
#folkelig #folkehelse
Gjett om vi feiret 9års dagen vår da! Med hele teamet som nerder seg på folkehelsekonferanse, og så vinner vi jammen pris for beste praksis-abstract for @matjungelen 🌴😍 Nå gleder vi oss til å etterhvert dele enda flere gode resultater fra evalueringene med forskere og masterstudenter på @hvl.no 🙌
Vi har bursdag i dag! 🥳
Det siste året har vi fått med mange nye kloke hoder i teamet, som jobber hardt for å redusere sosial ulikhet i helse og bidra til inkluderende og bærekraftige nærmiljø gjennom @matjungelen og @smaksverkstedet.
En liten recap fra det siste året:
Matjungelen lanserte i år en innholdsrik og kunnskapsportal for ansatte i SFO, vi har skrevet fagbok om mat og måltidsglede i SFO og vunnet en matredderpris, fått med oss Mills med på laget, vunnet anbudet for Matjungelen for de neste 6 årene fra Hdir 🙌😁 Enda flere barn skal få leke og lære om mat som er bra for kroppen og kloden i barnehage og SFO.
Smaksverkstedet har levert flere matglade sommerkurs for barn enn noen gang, og tester nå ut hvordan vi kan lære opp andre i våre metoder slik at vi kan skape en matglad fremtid for enda flere barn!
Nå begynner det å svinge. Men tiden er overmoden for å gå fra prat til handling på folkehelsefeltet. Fremover vil vi forske mer på hva tiltakene våre bidrar til i samfunnet og utforske vår rolle som co-pilot med kommuner, næringsliv og ideelle aktører som er klare for å få ting til å skje 🤓
Vi gleder oss utrolig mye til fortsettelsen – og til 10års feiringen neste år! 🎈