Smaksverkstedet

Smaksverkstedet er et ativitetsprogram og en sosial matlagingsarnea der barn og unge kan utforske næringsrik og bærekraftig mat og oppleve matglede i fellesskap.

Med mat som verktøy for å skape sosiale fritidsarenaer

Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena for både barn og unge og deres familier. Vi sprer matglede og matkompetanse i alt fra fritidskurs, pop-ups, hybelmatkurs, skoleopplegg og ferietilbud til større byomfattende prosjekter. Dette gjør vi gjerne i samarbeid med andre aktører. Vi gir også kompetanseheving til andre målgrupper som jobber med barn og unge. 

På Smaksverkstedet er det lov å leke med maten

Et av kjernekonseptene til Smaksverkstedet er et ukentlig etterskoletidsprogram for barn og unge, og har fokus på praktisk matlaging med rom for å improvisere og utforske nye råvarer og smaker. På Smaksverkstedet er det nemlig lov å leke med maten. Med mat som verktøy skaper vi inkluderende og sosiale fritidsarenaer for barn og unge, der de kan utvikle både matglede og matkompetanse som de trenger for fremtiden.

Barn i Ytre Arna liker å leke med maten
Gode opplevelser med næringsrik og bærekraftig mat

Med Smaksverkstedet formidler vi et folkelig syn på helse og brenner for å gi folk et sunt forhold til mat. På Smaksverkstedet oppfordrerer vi barna til å leke med maten og utforske og eksperimentere med råvarer på egne premisser. Vårt mål er å skape interesse og nysgjerrighet for næringsrik og bærekraftig mat, og gir rom for kreativitet og mestring slik at vi kan ta gode matvalg – for en matglad fremtid.

Sosiale resultater

Vi evaluerer måloppnåelse fortløpende gjennom spørreundersøkelser, instruktørlogger og rapporter etter hver kursperiode. Disse resultatene viser at barna blir tryggere på å lage mat på egenhånd, og har lært mer om næringsrik og bærekraftig mat. De både liker flere matvarer og tør å smake på flere matvarer enn før de begynte på Smaksverkstedet. Barna mener også at Smaksverkstedet er en arena der de trives svært godt og kan være sosiale med venner. Foreldrene mener barna blir mer interessert i å delta i matlagingen hjemme, og kan mer om mat og bærekraft. Vi har omtrent like mange gutter som jenter som deltar, fra alle samfunnslag.

Vi har mye mer å fortelle om Smaksverkstedet, så gå gjerne inn på nettsiden for å bli bedre kjent med prosjektet. 

Les mer på www.smaksverkstedet.no

Noe av det barna ofte løfter frem etter å ha vært med på Smaksverkstedet er at de har lært å smake på nye matvarer 😋 På årets Sommerskole i @oslo.kommune svarte hele 78% at de likte flere matvarer etter fem dager med oss, og 90% av barna mente de hadde blitt tryggere på å smake på nye matvarer. Det syns vi er supertøft!

Ofte må barn (og voksne!) øve seg på å smake på matvarer mange ganger før de liker det og da er det viktig at vi gjør selve smakingen til en gøy opplevelse – slik at de har lyst til å smake på nytt og på nytt 🤩Grunnlaget for gode matvaner legges jo i oppveksten, derfor er det viktig at barn både blir kjent med – og lærer seg å like – den maten som er bra for både kroppen og kloden 💚👅🌎💪

#smaksverkstedet #sapere #lekmedmaten #matglede #sommerskole #folkehelse

10 0

"Man kan ikke bli uvenner når man lager mat" – Det har han helt rett i!
På Sommerskolen med @oslo.kommune er det mange barn som har fått nye venner rundt grytene denne sommeren 💚

#matglede #lekmedmaten #smaksverkstedet #Sommerskole #oslosommer #folkehelse

12 0