Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena der barn og unge kan utforske næringsrik og bærekraftig mat og oppleve matglede i fellesskap.
Med mat som verktøy for å skape sosiale fritidsarenaer
Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena for både barn og unge og deres familier. Vi sprer matglede og matkompetanse i alt fra fritidskurs, pop-ups, hybelmatkurs, skoleopplegg og ferietilbud til større byomfattende prosjekter. Dette gjør vi gjerne i samarbeid med andre aktører. Vi gir også kompetanseheving til andre målgrupper som jobber med barn og unge.
På Smaksverkstedet er det lov å leke med maten
Et av kjernekonseptene til Smaksverkstedet er et ukentlig etterskoletidsprogram for barn og unge, og har fokus på praktisk matlaging med rom for å improvisere og utforske nye råvarer og smaker. På Smaksverkstedet er det nemlig lov å leke med maten. Med mat som verktøy skaper vi inkluderende og sosiale fritidsarenaer for barn og unge, der de kan utvikle både matglede og matkompetanse som de trenger for fremtiden.
Gode opplevelser med næringsrik og bærekraftig mat
Med Smaksverkstedet formidler vi et folkelig syn på helse og brenner for å gi folk et sunt forhold til mat. På Smaksverkstedet oppfordrerer vi barna til å leke med maten og utforske og eksperimentere med råvarer på egne premisser. Vårt mål er å skape interesse og nysgjerrighet for næringsrik og bærekraftig mat, og gir rom for kreativitet og mestring slik at vi kan ta gode matvalg – for en matglad fremtid.
Sosiale resultater
Vi evaluerer måloppnåelse fortløpende gjennom spørreundersøkelser, instruktørlogger og rapporter etter hver kursperiode. Disse resultatene viser at barna blir tryggere på å lage mat på egenhånd, og har lært mer om næringsrik og bærekraftig mat. De både liker flere matvarer og tør å smake på flere matvarer enn før de begynte på Smaksverkstedet. Barna mener også at Smaksverkstedet er en arena der de trives svært godt og kan være sosiale med venner. Foreldrene mener barna blir mer interessert i å delta i matlagingen hjemme, og kan mer om mat og bærekraft. Vi har omtrent like mange gutter som jenter som deltar, fra alle samfunnslag.
Vi har mye mer å fortelle om Smaksverkstedet, så gå gjerne inn på nettsiden for å bli bedre kjent med prosjektet.
Nå er påmelding til Sommerskolen Oslo åpen - med frist 21.mars kl 16! Vi er på plass med hele 15 kurs på programmet i år, i ulike bydeler 👉 sommerskolenoslo.no 👈
"Lek med maten" har faktisk vært et av de mest populære kursene på Sommerskolen de siste årene, og vi gleder oss SUPERMASSE til å møte årets elever til en uke med sommerlig og utforskende matglede 🍓🌱🤓🤩
Nå er påmelding til Sommerskolen Oslo åpen - med frist 21.mars kl 16! Vi er på plass med hele 15 kurs på programmet i år, i ulike bydeler 👉 sommerskolenoslo.no 👈
"Lek med maten" har faktisk vært et av de mest populære kursene på Sommerskolen de siste årene, og vi gleder oss SUPERMASSE til å møte årets elever til en uke med sommerlig og utforskende matglede 🍓🌱🤓🤩
Klimafestivalen Varmere Våtere Villere 2024 @varmerevaterevillere er allerede i gang! Til juniorprogrammet, med @bergenbibliotek, har vi snekret sammen et lite opplegg hvor barn kan være med og utforske belgvekster og lage sin egen vegetarkebab sammen med oss, både torsdag, fredag og lørdag 😍 På lørdag, på @fanabibliotek, er det fortsatt noen ledige plasser, så det er mulig å hive seg rundt! Dette blir gøy!🌎
Det er gratis, men billetter må bestilles. Les mer og finn billetter her (og i bio):
Klimafestivalen Varmere Våtere Villere 2024 @varmerevaterevillere er allerede i gang! Til juniorprogrammet, med @bergenbibliotek, har vi snekret sammen et lite opplegg hvor barn kan være med og utforske belgvekster og lage sin egen vegetarkebab sammen med oss, både torsdag, fredag og lørdag 😍 På lørdag, på @fanabibliotek, er det fortsatt noen ledige plasser, så det er mulig å hive seg rundt! Dette blir gøy!🌎
Det er gratis, men billetter må bestilles. Les mer og finn billetter her (og i bio):
JULEGAVETIPS FRA BARNA PÅ SMAKSVERKSTEDET! 🎁🎄 Gjør som barna på Smaksverkstedet på Tøyen AKS! De har nemlig laget smakfulle, spiselige julegaver med oss i førjulstiden 👆 Dette var et populært juleverksted for barna som både lagde gavene og pyntet papirposene med stort engasjement 😍 Det er enkelt å lage og blir garantert en av de fineste gavene under treet i år 🎄
Oppskrift på granola: ✨ 2 dl eplejuice 3 ss honning 3 dl havregryn 4 dl frø og kjerner, f.eks linfrø, sesamfrø, solsikkekjerner, gresskarkjerner 3 dl nøtter, f.eks mandler og hasselnøtter Kokosflak eller kokosmasse Tørket frukt Kanel, kardemomme, ingefær, nellik
👉Ha eplejuice og honning i en kjele. Gi blandingen et oppkok slik at honningen løser seg opp. Ta deretter kjelen av platen og rør inn ønsket krydder. 👉Grovhakk nøttene og bland sammen havregryn, frø, kjerner og nøtter i en stor bolle 👉Tilsett juiceblandingen over gryn- og nøtteblandingen og rør godt slik at væsken fordeler seg godt og trekker inn i kornblandingen. Hell i væsken litt etter litt slik at det ikke blir alt for vått. 👉Krydre litt ekstra med kanel, nellik og kardemomme for ekstra god julesmak. 👉Kle et stekebrett med bakepapir. Hell alt innholdet fra kjelen over på brettene og fordel det jevnt utover. 👉Granolaen stekes midt i ovnen ved 180°C i ca. 40-50 minutter. Sett på en alarm hvert 10 min for å snu og vende litt rundt på granolaen for å sikre at alt blir jevnt stekt. Etter hvert vil det lukte veldig deilig av julekrydder og granola! Ved siste vending (når det gjenstår ca 10 min steketid) kan man evt strø litt revet kokos over granolaen. 👉Etter ca 40-50 minutter (når granolaen er tørr og gyllen) tas brettet med ferdigstekt granola ut av ovnen. Avkjøl blandingen. 👉Tilsett tørket frukt (f.eks tranebær, tørket aprikos og rosiner i granolaen til slutt. Vend alt godt sammen til det er jevnt fordelt.
Legg granola i et lufttett glass eller i en liten papirpose som du kan skrive direkte på, akkurat som barna på Tøyen AKS har gjort 🥰👆Vel bekomme!
JULEGAVETIPS FRA BARNA PÅ SMAKSVERKSTEDET! 🎁🎄 Gjør som barna på Smaksverkstedet på Tøyen AKS! De har nemlig laget smakfulle, spiselige julegaver med oss i førjulstiden 👆 Dette var et populært juleverksted for barna som både lagde gavene og pyntet papirposene med stort engasjement 😍 Det er enkelt å lage og blir garantert en av de fineste gavene under treet i år 🎄
Oppskrift på granola: ✨ 2 dl eplejuice 3 ss honning 3 dl havregryn 4 dl frø og kjerner, f.eks linfrø, sesamfrø, solsikkekjerner, gresskarkjerner 3 dl nøtter, f.eks mandler og hasselnøtter Kokosflak eller kokosmasse Tørket frukt Kanel, kardemomme, ingefær, nellik
👉Ha eplejuice og honning i en kjele. Gi blandingen et oppkok slik at honningen løser seg opp. Ta deretter kjelen av platen og rør inn ønsket krydder. 👉Grovhakk nøttene og bland sammen havregryn, frø, kjerner og nøtter i en stor bolle 👉Tilsett juiceblandingen over gryn- og nøtteblandingen og rør godt slik at væsken fordeler seg godt og trekker inn i kornblandingen. Hell i væsken litt etter litt slik at det ikke blir alt for vått. 👉Krydre litt ekstra med kanel, nellik og kardemomme for ekstra god julesmak. 👉Kle et stekebrett med bakepapir. Hell alt innholdet fra kjelen over på brettene og fordel det jevnt utover. 👉Granolaen stekes midt i ovnen ved 180°C i ca. 40-50 minutter. Sett på en alarm hvert 10 min for å snu og vende litt rundt på granolaen for å sikre at alt blir jevnt stekt. Etter hvert vil det lukte veldig deilig av julekrydder og granola! Ved siste vending (når det gjenstår ca 10 min steketid) kan man evt strø litt revet kokos over granolaen. 👉Etter ca 40-50 minutter (når granolaen er tørr og gyllen) tas brettet med ferdigstekt granola ut av ovnen. Avkjøl blandingen. 👉Tilsett tørket frukt (f.eks tranebær, tørket aprikos og rosiner i granolaen til slutt. Vend alt godt sammen til det er jevnt fordelt.
Legg granola i et lufttett glass eller i en liten papirpose som du kan skrive direkte på, akkurat som barna på Tøyen AKS har gjort 🥰👆Vel bekomme!
En adventskalender behøver ikke bestå av kun pakker eller sjokolade - hva med å legge aktiviteter i noen av lukene i år? 🤩🎁 Vår erfaring er at barna liker å være med på oppgaver, aktiviteter og små konkurranser. Man kan f.eks arrangere blindsmaking eller klementinskrellekonkurranse som en av lukene, og vinnere kan f.eks velge middag i morgen, eller velge film til neste filmkveld 🥰✨
Forslag til smakstester i blindsmakingen kan være; tørket aprikos, daddel, pinjekjerner, stangselleri. valnøtt, mørk sjokolade, physalis, geitost, vannkastanjer, ingefær, kokosflak eller nellik. La barna lukte og/eller smake og gjette hva det er, uten å se🧐
En annen koselig førjulsaktivitet for barna kan også være å stikke nellikspiker i appelsin. Enten som velduftende dekorasjon eller som en kalender med 24 stk nellik, for å telle ned til julaften. Det gir helt sikkert også en nostalgisk følelse for mange voksne 🍊🎅
En adventskalender behøver ikke bestå av kun pakker eller sjokolade - hva med å legge aktiviteter i noen av lukene i år? 🤩🎁 Vår erfaring er at barna liker å være med på oppgaver, aktiviteter og små konkurranser. Man kan f.eks arrangere blindsmaking eller klementinskrellekonkurranse som en av lukene, og vinnere kan f.eks velge middag i morgen, eller velge film til neste filmkveld 🥰✨
Forslag til smakstester i blindsmakingen kan være; tørket aprikos, daddel, pinjekjerner, stangselleri. valnøtt, mørk sjokolade, physalis, geitost, vannkastanjer, ingefær, kokosflak eller nellik. La barna lukte og/eller smake og gjette hva det er, uten å se🧐
En annen koselig førjulsaktivitet for barna kan også være å stikke nellikspiker i appelsin. Enten som velduftende dekorasjon eller som en kalender med 24 stk nellik, for å telle ned til julaften. Det gir helt sikkert også en nostalgisk følelse for mange voksne 🍊🎅...
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å sikre at du får en god leseopplevelse på vår nettside. Vi går ut fra at dette går fint for deg om du trykker ok eller surfer videre på siden.GodtaPersonvernerklæring