Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena der barn og unge kan utforske næringsrik og bærekraftig mat og oppleve matglede i fellesskap.
Med mat som verktøy for å skape sosiale fritidsarenaer
Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena for både barn og unge og deres familier. Vi sprer matglede og matkompetanse i alt fra fritidskurs, pop-ups, hybelmatkurs, skoleopplegg og ferietilbud til større byomfattende prosjekter. Dette gjør vi gjerne i samarbeid med andre aktører. Vi gir også kompetanseheving til andre målgrupper som jobber med barn og unge.
På Smaksverkstedet er det lov å leke med maten
Et av kjernekonseptene til Smaksverkstedet er et ukentlig etterskoletidsprogram for barn og unge, og har fokus på praktisk matlaging med rom for å improvisere og utforske nye råvarer og smaker. På Smaksverkstedet er det nemlig lov å leke med maten. Med mat som verktøy skaper vi inkluderende og sosiale fritidsarenaer for barn og unge, der de kan utvikle både matglede og matkompetanse som de trenger for fremtiden.
Gode opplevelser med næringsrik og bærekraftig mat
Med Smaksverkstedet formidler vi et folkelig syn på helse og brenner for å gi folk et sunt forhold til mat. På Smaksverkstedet oppfordrerer vi barna til å leke med maten og utforske og eksperimentere med råvarer på egne premisser. Vårt mål er å skape interesse og nysgjerrighet for næringsrik og bærekraftig mat, og gir rom for kreativitet og mestring slik at vi kan ta gode matvalg – for en matglad fremtid.
Sosiale resultater
Vi evaluerer måloppnåelse fortløpende gjennom spørreundersøkelser, instruktørlogger og rapporter etter hver kursperiode. Disse resultatene viser at barna blir tryggere på å lage mat på egenhånd, og har lært mer om næringsrik og bærekraftig mat. De både liker flere matvarer og tør å smake på flere matvarer enn før de begynte på Smaksverkstedet. Barna mener også at Smaksverkstedet er en arena der de trives svært godt og kan være sosiale med venner. Foreldrene mener barna blir mer interessert i å delta i matlagingen hjemme, og kan mer om mat og bærekraft. Vi har omtrent like mange gutter som jenter som deltar, fra alle samfunnslag.
Vi har mye mer å fortelle om Smaksverkstedet, så gå gjerne inn på nettsiden for å bli bedre kjent med prosjektet.
Bergen Matfestival er i gang og vi er med (for 10ende året i år faktisk) for å spre matglede til byens barn og unge! 🤩
Vi stiller med en av våre favorittaktiviteter, nemlig epleforskning! Her får barna bruke sansene og bli kjent med norske eplesorter, og stemme på sin favoritt! Noen er søte, andre er syrlige, noen er sprø, andre er melne. Hvilket eple lager mest lyd, og hvilket har finest farge? Det skal vi utforske på UNG Matfest idag! 🍎🍏
Ta turen innom og smak på noe av det beste som vestlandet har å by på av norske og lokale råvarer nå i september!🍎
Bergen Matfestival er i gang og vi er med (for 10ende året i år faktisk) for å spre matglede til byens barn og unge! 🤩
Vi stiller med en av våre favorittaktiviteter, nemlig epleforskning! Her får barna bruke sansene og bli kjent med norske eplesorter, og stemme på sin favoritt! Noen er søte, andre er syrlige, noen er sprø, andre er melne. Hvilket eple lager mest lyd, og hvilket har finest farge? Det skal vi utforske på UNG Matfest idag! 🍎🍏
Ta turen innom og smak på noe av det beste som vestlandet har å by på av norske og lokale råvarer nå i september!🍎
Denne uka er det skolestart og i den anledning deler vi oppskrift på våre supre matmuffins som er perfekt å ha på lur nå som i matpakkekjøret er i gang! 😁
Disse enkle matmuffinsene en slager på Smaksverkstedet, fordi barna kan være kreative og putte det de selv vil ha av grønnsaker, krydder og andre godsaker i røra! Kanskje dere har plukket egne urter eller sopp som du vil teste i oppskriften? 🌿
Basisoppskrift til ti små muffins 👇
✅ 2 dl blandede grønnsaker, f. eks. paprika, vårløk, brokkoli, squash og gulrot ✅ Raps- eller olivenolje til steking ✅ 3 dl kesam ✅ 3 egg ✅ 3 dl sammalt hvetemel ✅ 1 ts bakepulver ✅ 100 g fetaost ✅ En neve valnøtter (kan sløyfes) ✅ 1 potte frisk basilikum ✅Salt og pepper + evt andre krydder etter ønske
Slik gjør du: 1. Sett stekeovnen på 200 grader på over- og undervarme. 2. Skrell og kutt alle grønnsakene i små biter. 3. Varm litt olje i en stekepanne på middels varme og stek grønnsakene i 2-3 min. 4. Visp sammen egg og kesam i en bakebolle. 5. Mål opp mel og bakepulver, og ha over i bakebollen. 6. Hakk valnøtter og riv basilikum i små biter. 7. Rør inn grønnsaker, valnøtter, fetaost og basilikum i bollen. 9. Fordel røren i muffinsformer og sett på et stekebrett. 10. Stekes midt i ovnen i ca. 20-25 min. 11. La de kjøle seg litt på en rist før servering (hvis du klarer!)
TIPS! Disse kan fint fryses, og tas opp samme dag slik at de blir klare til lunsj. Bruk det dere har liggende av grønnsaker, osterester og urter - perfekte matreddermuffins!
Denne uka er det skolestart og i den anledning deler vi oppskrift på våre supre matmuffins som er perfekt å ha på lur nå som i matpakkekjøret er i gang! 😁
Disse enkle matmuffinsene en slager på Smaksverkstedet, fordi barna kan være kreative og putte det de selv vil ha av grønnsaker, krydder og andre godsaker i røra! Kanskje dere har plukket egne urter eller sopp som du vil teste i oppskriften? 🌿
Basisoppskrift til ti små muffins 👇
✅ 2 dl blandede grønnsaker, f. eks. paprika, vårløk, brokkoli, squash og gulrot ✅ Raps- eller olivenolje til steking ✅ 3 dl kesam ✅ 3 egg ✅ 3 dl sammalt hvetemel ✅ 1 ts bakepulver ✅ 100 g fetaost ✅ En neve valnøtter (kan sløyfes) ✅ 1 potte frisk basilikum ✅Salt og pepper + evt andre krydder etter ønske
Slik gjør du: 1. Sett stekeovnen på 200 grader på over- og undervarme. 2. Skrell og kutt alle grønnsakene i små biter. 3. Varm litt olje i en stekepanne på middels varme og stek grønnsakene i 2-3 min. 4. Visp sammen egg og kesam i en bakebolle. 5. Mål opp mel og bakepulver, og ha over i bakebollen. 6. Hakk valnøtter og riv basilikum i små biter. 7. Rør inn grønnsaker, valnøtter, fetaost og basilikum i bollen. 9. Fordel røren i muffinsformer og sett på et stekebrett. 10. Stekes midt i ovnen i ca. 20-25 min. 11. La de kjøle seg litt på en rist før servering (hvis du klarer!)
TIPS! Disse kan fint fryses, og tas opp samme dag slik at de blir klare til lunsj. Bruk det dere har liggende av grønnsaker, osterester og urter - perfekte matreddermuffins!
Se på denne gjengen 😁☝️ I flere år har vi hatt etterskoletidskurs i Nordre Follo kommune, og i år er intet unntak. Denne våren har vi hatt doble etterskoletidskurs og vinterferiekurs på Finstad skole, Vassbotn fritidssenter og Langhus ungdomshus. Det har vært kjempestemning, og med lange ventelister på kurs ser vi absolutt behovet for flere arenaer hvor barna kan slippe til på kjøkkenet og kokkelere sammen!
I løpet av 10 uker har barna testet nye smaker og eksperimentert seg frem til nye retter. De har lært å smake til maten, og har utvidet repertoaret av mat som de liker 👩🍳🍝 Barna har lært om næringsrik og bærekraftig mat i praksis - lærdom som de også tar med seg hjem - for mange foreldre melder om mer matglade barn på hjemmebane! Det liker vi å høre!
Se på denne gjengen 😁☝️ I flere år har vi hatt etterskoletidskurs i Nordre Follo kommune, og i år er intet unntak. Denne våren har vi hatt doble etterskoletidskurs og vinterferiekurs på Finstad skole, Vassbotn fritidssenter og Langhus ungdomshus. Det har vært kjempestemning, og med lange ventelister på kurs ser vi absolutt behovet for flere arenaer hvor barna kan slippe til på kjøkkenet og kokkelere sammen!
I løpet av 10 uker har barna testet nye smaker og eksperimentert seg frem til nye retter. De har lært å smake til maten, og har utvidet repertoaret av mat som de liker 👩🍳🍝 Barna har lært om næringsrik og bærekraftig mat i praksis - lærdom som de også tar med seg hjem - for mange foreldre melder om mer matglade barn på hjemmebane! Det liker vi å høre!
Lyst på noe godt? 🍪🍓 Sommerværet lar vente på seg mange steder i landet, men det er ingen grunn til å sitte inne og kjede seg av den grunn, for nå bugner det av bær ute i hage, skog og mark! 🍓 Vet du om et sted i nærheten hvor det vokser bær? Gå ut og plukk, og gjør neste gråværsdag til en bakedag!
På Smaksverkstedet pleier bærscones å slå godt an 😁👇
Oppskrift på Smakverkstedets bærscones: 👩🍳10 stk ⏱30-45 minutter
🍓2 dl hvetemel 🍓1 dl sammalt hvetemel 🍓2 dl havregryn 🍓2 ts bakepulver 🍓3 ss sukker 🍓75 gram flytende margarin 🍓2 dl kesam naturell / gresk yoghurt 🍓150 gram friske eller frosne bær (bruk gjerne en blanding av ulike bær, som jordbær, bringebær, rips, solbær eller blåbær)
1. Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme. 2. Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. 3. Hell flytende margarin og kesam i bollen, og bland godt sammen med de tørre ingrediensene. 4. Ha bærene i røren og bland dem inn. 5. Finn frem en stekeplate som du legger bakepapir på. 6. Bruk to spiseskjeer til å legge små klatter med deig på bakepapiret. 7. Sett stekebrettet med scones midt i ovnen og la de steke i ca 15- 20 minutter. Følg med underveis, slik at de ikke brenner seg.
❗️Tips: Du kan putte nesten hva som helst i scones, prøv for eksempel hasselnøtter, valnøtter, mandler, rosiner eller tørket aprikos. Sukker og naturell kesam kan byttes ut med vaniljekesam.
Lyst på noe godt? 🍪🍓 Sommerværet lar vente på seg mange steder i landet, men det er ingen grunn til å sitte inne og kjede seg av den grunn, for nå bugner det av bær ute i hage, skog og mark! 🍓 Vet du om et sted i nærheten hvor det vokser bær? Gå ut og plukk, og gjør neste gråværsdag til en bakedag!
På Smaksverkstedet pleier bærscones å slå godt an 😁👇
Oppskrift på Smakverkstedets bærscones: 👩🍳10 stk ⏱30-45 minutter
🍓2 dl hvetemel 🍓1 dl sammalt hvetemel 🍓2 dl havregryn 🍓2 ts bakepulver 🍓3 ss sukker 🍓75 gram flytende margarin 🍓2 dl kesam naturell / gresk yoghurt 🍓150 gram friske eller frosne bær (bruk gjerne en blanding av ulike bær, som jordbær, bringebær, rips, solbær eller blåbær)
1. Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme. 2. Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle. 3. Hell flytende margarin og kesam i bollen, og bland godt sammen med de tørre ingrediensene. 4. Ha bærene i røren og bland dem inn. 5. Finn frem en stekeplate som du legger bakepapir på. 6. Bruk to spiseskjeer til å legge små klatter med deig på bakepapiret. 7. Sett stekebrettet med scones midt i ovnen og la de steke i ca 15- 20 minutter. Følg med underveis, slik at de ikke brenner seg.
❗️Tips: Du kan putte nesten hva som helst i scones, prøv for eksempel hasselnøtter, valnøtter, mandler, rosiner eller tørket aprikos. Sukker og naturell kesam kan byttes ut med vaniljekesam.
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å sikre at du får en god leseopplevelse på vår nettside. Vi går ut fra at dette går fint for deg om du trykker ok eller surfer videre på siden.GodtaPersonvernerklæring