Smaksverkstedet

Smaksverkstedet er et ativitetsprogram og en sosial matlagingsarnea der barn og unge kan utforske næringsrik og bærekraftig mat og oppleve matglede i fellesskap.

Med mat som verktøy for å skape sosiale fritidsarenaer

Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena for både barn og unge og deres familier. Vi sprer matglede og matkompetanse i alt fra fritidskurs, pop-ups, hybelmatkurs, skoleopplegg og ferietilbud til større byomfattende prosjekter. Dette gjør vi gjerne i samarbeid med andre aktører. Vi gir også kompetanseheving til andre målgrupper som jobber med barn og unge. 

På Smaksverkstedet er det lov å leke med maten

Et av kjernekonseptene til Smaksverkstedet er et ukentlig etterskoletidsprogram for barn og unge, og har fokus på praktisk matlaging med rom for å improvisere og utforske nye råvarer og smaker. På Smaksverkstedet er det nemlig lov å leke med maten. Med mat som verktøy skaper vi inkluderende og sosiale fritidsarenaer for barn og unge, der de kan utvikle både matglede og matkompetanse som de trenger for fremtiden.

Barn i Ytre Arna liker å leke med maten
Gode opplevelser med næringsrik og bærekraftig mat

Med Smaksverkstedet formidler vi et folkelig syn på helse og brenner for å gi folk et sunt forhold til mat. På Smaksverkstedet oppfordrerer vi barna til å leke med maten og utforske og eksperimentere med råvarer på egne premisser. Vårt mål er å skape interesse og nysgjerrighet for næringsrik og bærekraftig mat, og gir rom for kreativitet og mestring slik at vi kan ta gode matvalg – for en matglad fremtid.

Sosiale resultater

Vi evaluerer måloppnåelse fortløpende gjennom spørreundersøkelser, instruktørlogger og rapporter etter hver kursperiode. Disse resultatene viser at barna blir tryggere på å lage mat på egenhånd, og har lært mer om næringsrik og bærekraftig mat. De både liker flere matvarer og tør å smake på flere matvarer enn før de begynte på Smaksverkstedet. Barna mener også at Smaksverkstedet er en arena der de trives svært godt og kan være sosiale med venner. Foreldrene mener barna blir mer interessert i å delta i matlagingen hjemme, og kan mer om mat og bærekraft. Vi har omtrent like mange gutter som jenter som deltar, fra alle samfunnslag.

Vi har mye mer å fortelle om Smaksverkstedet, så gå gjerne inn på nettsiden for å bli bedre kjent med prosjektet. 

Les mer på www.smaksverkstedet.no

Suppe med erter, mynte og pære? Javisst! 🤩🍐

På Smaksverkstedet bruker vi sansene våre og vi utforsker gjerne nye smakskombinasjoner sammen. Da hender det at vi finner nye kombinasjoner som er superdigg! 😋

Denne oppskriften er i tillegg både næringsrik, rimelig og rimelig bærekraftig – i tillegg til å være superdigg og rask å lage.

På Smaksverkstedet lager vi ofte mat helt uten oppskrift, men om du like vel vil la deg inspirere av denne oppskriften, så finner du den her:

INGREDIENSER
Til 4 porsjoner:

1 stor purreløk
2 pærer
3 fedd hvitløk
500 g grønne erter, frosne
8 dl vann
1 grønnsaksbuljongterning
1 liten sitron
1 potte frisk mynte

FREMGANGSMÅTE:
💚Skrell og finhakk purre og hvitløk
💚Kutt pærene i terninger
💚Stek hvitløk og purre et par minutter i en stor kjele på middels varme til det blir mykt og blankt
💚Tilsett vann, buljong og pære
💚La det koke opp og putre til pæren er mør.
💚 Tilsett mynteblader og erter, la koke opp.
💚Kjør suppen jevn med en stavmikser og smak til med sitron, salt og pepper
💚Server sammen med godt brød eller krutonger.

Obs! Ikke la suppen koke for lenge etter du har hatt i ertene, da mister suppen sin fine og knallsterke grønnfarge.

#Lekmedmaten #oppskrift #nyesmaker #ertesuppe #smaksverkstedet

13 0