Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena der barn og unge kan utforske næringsrik og bærekraftig mat og oppleve matglede i fellesskap.
Med mat som verktøy for å skape sosiale fritidsarenaer
Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena for både barn og unge og deres familier. Vi sprer matglede og matkompetanse i alt fra fritidskurs, pop-ups, hybelmatkurs, skoleopplegg og ferietilbud til større byomfattende prosjekter. Dette gjør vi gjerne i samarbeid med andre aktører. Vi gir også kompetanseheving til andre målgrupper som jobber med barn og unge.
På Smaksverkstedet er det lov å leke med maten
Et av kjernekonseptene til Smaksverkstedet er et ukentlig etterskoletidsprogram for barn og unge, og har fokus på praktisk matlaging med rom for å improvisere og utforske nye råvarer og smaker. På Smaksverkstedet er det nemlig lov å leke med maten. Med mat som verktøy skaper vi inkluderende og sosiale fritidsarenaer for barn og unge, der de kan utvikle både matglede og matkompetanse som de trenger for fremtiden.

Gode opplevelser med næringsrik og bærekraftig mat
Med Smaksverkstedet formidler vi et folkelig syn på helse og brenner for å gi folk et sunt forhold til mat. På Smaksverkstedet oppfordrerer vi barna til å leke med maten og utforske og eksperimentere med råvarer på egne premisser. Vårt mål er å skape interesse og nysgjerrighet for næringsrik og bærekraftig mat, og gir rom for kreativitet og mestring slik at vi kan ta gode matvalg – for en matglad fremtid.



Sosiale resultater
Vi evaluerer måloppnåelse fortløpende gjennom spørreundersøkelser, instruktørlogger og rapporter etter hver kursperiode. Disse resultatene viser at barna blir tryggere på å lage mat på egenhånd, og har lært mer om næringsrik og bærekraftig mat. De både liker flere matvarer og tør å smake på flere matvarer enn før de begynte på Smaksverkstedet. Barna mener også at Smaksverkstedet er en arena der de trives svært godt og kan være sosiale med venner. Foreldrene mener barna blir mer interessert i å delta i matlagingen hjemme, og kan mer om mat og bærekraft. Vi har omtrent like mange gutter som jenter som deltar, fra alle samfunnslag.
Vi har mye mer å fortelle om Smaksverkstedet, så gå gjerne inn på nettsiden for å bli bedre kjent med prosjektet.
Les mer på www.smaksverkstedet.no
En adventskalender behøver ikke bestå av kun pakker eller sjokolade – hva med å legge aktiviteter i noen av lukene i år? 🤩🎁 Vår erfaring er at barna liker å være med på oppgaver, aktiviteter og små konkurranser. Man kan f.eks arrangere blindsmaking eller klementinskrellekonkurranse som en av lukene, og vinnere kan f.eks velge middag i morgen, eller velge film til neste filmkveld 🥰✨
Forslag til smakstester i blindsmakingen kan være; tørket aprikos, daddel, pinjekjerner, stangselleri. valnøtt, mørk sjokolade, physalis, geitost, vannkastanjer, ingefær, kokosflak eller nellik. La barna lukte og/eller smake og gjette hva det er, uten å se🧐
En annen koselig førjulsaktivitet for barna kan også være å stikke nellikspiker i appelsin. Enten som velduftende dekorasjon eller som en kalender med 24 stk nellik, for å telle ned til julaften. Det gir helt sikkert også en nostalgisk følelse for mange voksne 🍊🎅
👆 Barna på Smaksverkstedet lager mat til alle på LIM denne høsten! 🤩👏Vi er godt i gang med etterskoletidskurs for 5.-7.trinn på Ny-Krohnborg skole. Dette kurset er et samarbeid med fritidstilbudet LIM (Lekser, Idrett, Mat), hvor vi har ansvar for M'en 😁 To dager i uken samles 12 barn og lager mat som serveres som et felles måltid for alle barna som er på LIM den dagen🍲 Vi i Smaksverkstedet er så heldige å få være et av aktivitetstilbudene på LIM denne høsten og det synes vi er veldig kjekt! 😁👏 Denne modellen kan absolutt få bein å gå på, akkurat som den digge maten som barna serverer!
@irbergen #smaksverkstedet #lekmedmaten #matglede
👆 Overhørt på et av Smaksverkstedet sine kurs i høst 🤩
Dette synes vi er utrolig stas, for det er jo dette vi ønsker å oppnå! På Smaksverkstedet brukes det sjeldent oppskrift, vi lar heller barna være kreative og samarbeide om å få til et godt resultat. Når det er takhøyde for å leke med maten senkes ofte terskelen for å prøve og feile, teste nye smakskombinasjoner og kose seg med matlagingen i et sosialt felleskap 😃👏