Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena der barn og unge kan utforske næringsrik og bærekraftig mat og oppleve matglede i fellesskap.
Med mat som verktøy for å skape sosiale fritidsarenaer
Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena for både barn og unge og deres familier. Vi sprer matglede og matkompetanse i alt fra fritidskurs, pop-ups, hybelmatkurs, skoleopplegg og ferietilbud til større byomfattende prosjekter. Dette gjør vi gjerne i samarbeid med andre aktører. Vi gir også kompetanseheving til andre målgrupper som jobber med barn og unge.
På Smaksverkstedet er det lov å leke med maten
Et av kjernekonseptene til Smaksverkstedet er et ukentlig etterskoletidsprogram for barn og unge, og har fokus på praktisk matlaging med rom for å improvisere og utforske nye råvarer og smaker. På Smaksverkstedet er det nemlig lov å leke med maten. Med mat som verktøy skaper vi inkluderende og sosiale fritidsarenaer for barn og unge, der de kan utvikle både matglede og matkompetanse som de trenger for fremtiden.
Gode opplevelser med næringsrik og bærekraftig mat
Med Smaksverkstedet formidler vi et folkelig syn på helse og brenner for å gi folk et sunt forhold til mat. På Smaksverkstedet oppfordrerer vi barna til å leke med maten og utforske og eksperimentere med råvarer på egne premisser. Vårt mål er å skape interesse og nysgjerrighet for næringsrik og bærekraftig mat, og gir rom for kreativitet og mestring slik at vi kan ta gode matvalg – for en matglad fremtid.
Sosiale resultater
Vi evaluerer måloppnåelse fortløpende gjennom spørreundersøkelser, instruktørlogger og rapporter etter hver kursperiode. Disse resultatene viser at barna blir tryggere på å lage mat på egenhånd, og har lært mer om næringsrik og bærekraftig mat. De både liker flere matvarer og tør å smake på flere matvarer enn før de begynte på Smaksverkstedet. Barna mener også at Smaksverkstedet er en arena der de trives svært godt og kan være sosiale med venner. Foreldrene mener barna blir mer interessert i å delta i matlagingen hjemme, og kan mer om mat og bærekraft. Vi har omtrent like mange gutter som jenter som deltar, fra alle samfunnslag.
Vi har mye mer å fortelle om Smaksverkstedet, så gå gjerne inn på nettsiden for å bli bedre kjent med prosjektet.
Her er en påminner om hvor enkelt og godt det er med fisk i folie!
Ikke at du egentlig trenger oppskrift for dette (det er jo bare å pakke inn biter av fisk og grønnsaker i litt aluminiumsfolie og steke i ovnen til det er ferdig 🙂 ) Men her er en av barnas favorittversjon:
Ingredienser til 4 porsjoner: 🐟 500 gram fiskefilet (f.eks laks, torsk eller sei) 🥦 Grønnsaker i mange farger (f.eks. cherrytomat, brokkoli, gulrot, paprika, stangselleri, rødløk, sukkererter, søtpotet, fenikkel, eller pastinakk) 🌿Friske urter (f. eks. timian, dill eller basilikum) 🍋Sitron eller lime 🧂Salt og pepper 🏺Olivenolje Aluminiumsfolie Rømme til servering
Fremgangsmåte: 1. Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme. 2. Skjær grønnsakene i biter. 3. Skjær fisken i terninger. 4. Legg opp et ark aluminiumsfolie og smør det med litt olje. 5. Legg på grønnsaker og fisk, og bland inn det du vil ha av urter, krydder, sitron, salt og pepper. 6. Brett sammen folien til en tett pakke, og stek i ovnen i ca 25 - 30 minutter. 8. Ta ut pakken og sjekk at fisken er gjennomstekt før servering. 9. Server sammen med en klatt rømme og en skvis sitron.
Her er en påminner om hvor enkelt og godt det er med fisk i folie!
Ikke at du egentlig trenger oppskrift for dette (det er jo bare å pakke inn biter av fisk og grønnsaker i litt aluminiumsfolie og steke i ovnen til det er ferdig 🙂 ) Men her er en av barnas favorittversjon:
Ingredienser til 4 porsjoner: 🐟 500 gram fiskefilet (f.eks laks, torsk eller sei) 🥦 Grønnsaker i mange farger (f.eks. cherrytomat, brokkoli, gulrot, paprika, stangselleri, rødløk, sukkererter, søtpotet, fenikkel, eller pastinakk) 🌿Friske urter (f. eks. timian, dill eller basilikum) 🍋Sitron eller lime 🧂Salt og pepper 🏺Olivenolje Aluminiumsfolie Rømme til servering
Fremgangsmåte: 1. Sett stekeovnen på 200 grader over- og undervarme. 2. Skjær grønnsakene i biter. 3. Skjær fisken i terninger. 4. Legg opp et ark aluminiumsfolie og smør det med litt olje. 5. Legg på grønnsaker og fisk, og bland inn det du vil ha av urter, krydder, sitron, salt og pepper. 6. Brett sammen folien til en tett pakke, og stek i ovnen i ca 25 - 30 minutter. 8. Ta ut pakken og sjekk at fisken er gjennomstekt før servering. 9. Server sammen med en klatt rømme og en skvis sitron.
"Jeg kan ikke vente til i morgen, det er FOR bra!"
Wow! Slike tilbakemeldinger er selve drivkraften bak vårt arbeid med barn, unge og mat 😍
Med dette fantastiske gullkornet fra Ringerike ble årets sommerskoler rundet av i august, og vi gleder oss allerede til neste år! Nok en gang har sommerskolene vært en kjempesuksess, med stor pågang! 🥳
Det understreker at barn og unge ønsker seg mer av det vi tilbyr, nemlig en sosial arena med mat som samlende faktor, hvor de kan utforske og lære om mat i et trygt fellesskap som bidrar til mestring og samarbeid 🥰
Det er SÅ MYE å tjene på å slippe barna til på kjøkkenet 👊
"Jeg kan ikke vente til i morgen, det er FOR bra!"
Wow! Slike tilbakemeldinger er selve drivkraften bak vårt arbeid med barn, unge og mat 😍
Med dette fantastiske gullkornet fra Ringerike ble årets sommerskoler rundet av i august, og vi gleder oss allerede til neste år! Nok en gang har sommerskolene vært en kjempesuksess, med stor pågang! 🥳
Det understreker at barn og unge ønsker seg mer av det vi tilbyr, nemlig en sosial arena med mat som samlende faktor, hvor de kan utforske og lære om mat i et trygt fellesskap som bidrar til mestring og samarbeid 🥰
Det er SÅ MYE å tjene på å slippe barna til på kjøkkenet 👊
Epler og pærer de vokser på trærne, og nå er de endelig i modne og i sesong! 🍏
Ofte snakker vi om “røde” og “grønne” epler, men visste du at det finnes flere tusen ulike eplesorter med hver sin unike smak, farge og konsistens? I dag, siste tirsdag i september, feirer vi den norske epledagen!
Norske epler er som små fyrverkeri av smak, og de passer like godt i pai som på et fruktspyd eller som topping til grøt. Det er med andre ord en allsidig og enkel frukt å inkludere i de 8 om dagen!
Les artikkelen «Epler og pærer de vokser på trærne» og få oppskrift på deilig kjøleskapgrøt - som nesten lager seg selv - med friske, norske epler til topping (Link i bio) 😋
Epler og pærer de vokser på trærne, og nå er de endelig i modne og i sesong! 🍏
Ofte snakker vi om “røde” og “grønne” epler, men visste du at det finnes flere tusen ulike eplesorter med hver sin unike smak, farge og konsistens? I dag, siste tirsdag i september, feirer vi den norske epledagen!
Norske epler er som små fyrverkeri av smak, og de passer like godt i pai som på et fruktspyd eller som topping til grøt. Det er med andre ord en allsidig og enkel frukt å inkludere i de 8 om dagen!
Les artikkelen «Epler og pærer de vokser på trærne» og få oppskrift på deilig kjøleskapgrøt - som nesten lager seg selv - med friske, norske epler til topping (Link i bio) 😋
☝️Overhørt på årets sommerskoler! 😁 Barna er innmari tøffe på å smake på nye råvarer på kurs med oss, og ikke minst er de gode på å heie frem hverandre!
Vi har som mål at barna skal tørre å smake på nye råvarer og at de skal like flere av de råvarene som er bra for kroppen.
Resultater etter 10 år med Smaksverkstedet viser at hele 92% av barna tør å smake på flere råvarer etter å ha vært på kurs hos oss - hvor kult er ikke det!? 🍍
☝️Overhørt på årets sommerskoler! 😁 Barna er innmari tøffe på å smake på nye råvarer på kurs med oss, og ikke minst er de gode på å heie frem hverandre!
Vi har som mål at barna skal tørre å smake på nye råvarer og at de skal like flere av de råvarene som er bra for kroppen.
Resultater etter 10 år med Smaksverkstedet viser at hele 92% av barna tør å smake på flere råvarer etter å ha vært på kurs hos oss - hvor kult er ikke det!? 🍍
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å sikre at du får en god leseopplevelse på vår nettside. Vi går ut fra at dette går fint for deg om du trykker ok eller surfer videre på siden.GodtaPersonvernerklæring