Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena der barn og unge kan utforske næringsrik og bærekraftig mat og oppleve matglede i fellesskap.
Med mat som verktøy for å skape sosiale fritidsarenaer
Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena for både barn og unge og deres familier. Vi sprer matglede og matkompetanse i alt fra fritidskurs, pop-ups, hybelmatkurs, skoleopplegg og ferietilbud til større byomfattende prosjekter. Dette gjør vi gjerne i samarbeid med andre aktører. Vi gir også kompetanseheving til andre målgrupper som jobber med barn og unge.
På Smaksverkstedet er det lov å leke med maten
Et av kjernekonseptene til Smaksverkstedet er et ukentlig etterskoletidsprogram for barn og unge, og har fokus på praktisk matlaging med rom for å improvisere og utforske nye råvarer og smaker. På Smaksverkstedet er det nemlig lov å leke med maten. Med mat som verktøy skaper vi inkluderende og sosiale fritidsarenaer for barn og unge, der de kan utvikle både matglede og matkompetanse som de trenger for fremtiden.

Gode opplevelser med næringsrik og bærekraftig mat
Med Smaksverkstedet formidler vi et folkelig syn på helse og brenner for å gi folk et sunt forhold til mat. På Smaksverkstedet oppfordrerer vi barna til å leke med maten og utforske og eksperimentere med råvarer på egne premisser. Vårt mål er å skape interesse og nysgjerrighet for næringsrik og bærekraftig mat, og gir rom for kreativitet og mestring slik at vi kan ta gode matvalg – for en matglad fremtid.



Sosiale resultater
Vi evaluerer måloppnåelse fortløpende gjennom spørreundersøkelser, instruktørlogger og rapporter etter hver kursperiode. Disse resultatene viser at barna blir tryggere på å lage mat på egenhånd, og har lært mer om næringsrik og bærekraftig mat. De både liker flere matvarer og tør å smake på flere matvarer enn før de begynte på Smaksverkstedet. Barna mener også at Smaksverkstedet er en arena der de trives svært godt og kan være sosiale med venner. Foreldrene mener barna blir mer interessert i å delta i matlagingen hjemme, og kan mer om mat og bærekraft. Vi har omtrent like mange gutter som jenter som deltar, fra alle samfunnslag.
Vi har mye mer å fortelle om Smaksverkstedet, så gå gjerne inn på nettsiden for å bli bedre kjent med prosjektet.
Les mer på www.smaksverkstedet.no
🌱 Dyrk ertespirer med barna! Visste du at du kan lage knasende grønne spirer fra tørkede erter fra butikken? Det er superenkelt og magisk å følge med på for store og små!
Slik gjør du:
🟢 Legg tørre gule erter i vann i 12-24 timer.
🟢Finn frem en liten melkekartong eller rømmebeger, og stikk hull til drenering nederst, og sett på et brett.
🟢Fyll med jord, legg ertene tett på toppen, og dekk med et tynt lag jord.
🟢 Sett på et lyst sted og vann regelmessig.
🟢 Etter 10 - 14 dager er spirene klare til å spise!
Ertespirene smaker som sukkererter og er perfekte på brødskiva, i salat eller som topping på supper. Et perfekt påskeprosjekt, så har dere freshe spirer når mai kommer!
#Smaksverkstedet #Ertespirer #Påskekos #dyrkmedbarn #mikrogrønt #frajordtilbord #GrønnMat

🌱 Dyrk ertespirer med barna! Visste du at du kan lage knasende grønne spirer fra tørkede erter fra butikken? Det er superenkelt og magisk å følge med på for store og små!
Slik gjør du:
🟢 Legg tørre gule erter i vann i 12-24 timer.
🟢Finn frem en liten melkekartong eller rømmebeger, og stikk hull til drenering nederst, og sett på et brett.
🟢Fyll med jord, legg ertene tett på toppen, og dekk med et tynt lag jord.
🟢 Sett på et lyst sted og vann regelmessig.
🟢 Etter 10 - 14 dager er spirene klare til å spise!
Ertespirene smaker som sukkererter og er perfekte på brødskiva, i salat eller som topping på supper. Et perfekt påskeprosjekt, så har dere freshe spirer når mai kommer!
#Smaksverkstedet #Ertespirer #Påskekos #dyrkmedbarn #mikrogrønt #frajordtilbord #GrønnMat
Nok en vellykket nabolagsmiddag med god stemning 🥰 Her er 80 naboer samlet på middag på Rolvsrudhjemmet! @lorenskogkommune ☝🏼
Elever i skolefaget «Innsats for andre» stod for forberedelsene og serverte chili sin carne til gjestene 🥘
På programmet sto både smakstest og quiz før middagen ble servert. Mange tok også turen videre til konsert i kantina etterpå 😊
Tusen takk for nok en fin nabolagsmiddag! 🫶🏼
#smaksverkstedet #lekmedmaten #matglede #nabolagsmiddag

Nok en vellykket nabolagsmiddag med god stemning 🥰 Her er 80 naboer samlet på middag på Rolvsrudhjemmet! @lorenskogkommune ☝🏼
Elever i skolefaget «Innsats for andre» stod for forberedelsene og serverte chili sin carne til gjestene 🥘
På programmet sto både smakstest og quiz før middagen ble servert. Mange tok også turen videre til konsert i kantina etterpå 😊
Tusen takk for nok en fin nabolagsmiddag! 🫶🏼
#smaksverkstedet #lekmedmaten #matglede #nabolagsmiddag
Smakfull læring med brettspill og matglede! 🥘📚
I 2025 inviterer Smaksverkstedet og Xplor Games til en unik kursrekke på Deichman Biblo Tøyen og Holmlia! Her får barn utforske verdensmat gjennom lek, eksperimentering og matlaging.
Gjennom brettspillet Xplor Games lærer barna om råvarer fra hele verden – hvor de kommer fra, deres historie og hvordan vi kan bruke dem i matlaging. Etter å ha testet ut smaker og teknikker på kjøkkenet, inviterer barna nabolaget til en festmiddag for å dele matglede og kunnskap 😊🌎
Vi gleder oss til en reise fylt med smaker, lek og felleskap!
📍Deichman Biblo Hoomlia våren og høsten 2025, inkludert nabolagsmiddag 24.05.25
📍Deichman Tøyen, høsten 2025 og våren 2026, inkludert nabolagsmiddag 18.11.25
#Smaksverkstedet #XplorGames #Matglede #Verdensmat #LæringGjennomLek #DeichmanBiblo #lekmedmaten

Smakfull læring med brettspill og matglede! 🥘📚
I 2025 inviterer Smaksverkstedet og Xplor Games til en unik kursrekke på Deichman Biblo Tøyen og Holmlia! Her får barn utforske verdensmat gjennom lek, eksperimentering og matlaging.
Gjennom brettspillet Xplor Games lærer barna om råvarer fra hele verden – hvor de kommer fra, deres historie og hvordan vi kan bruke dem i matlaging. Etter å ha testet ut smaker og teknikker på kjøkkenet, inviterer barna nabolaget til en festmiddag for å dele matglede og kunnskap 😊🌎
Vi gleder oss til en reise fylt med smaker, lek og felleskap!
📍Deichman Biblo Hoomlia våren og høsten 2025, inkludert nabolagsmiddag 24.05.25
📍Deichman Tøyen, høsten 2025 og våren 2026, inkludert nabolagsmiddag 18.11.25
#Smaksverkstedet #XplorGames #Matglede #Verdensmat #LæringGjennomLek #DeichmanBiblo #lekmedmaten
Nå er påmeldingen til årets Sommerskole i Oslo åpen, fra 17.-25. mars! 🤩
`LEK MED MATEN` er på plass med hele 20 kursgrupper i årets rigg, i alle bydelene i kommunen ☀️ Sjekk ut årets kurskatalog på 👉🏼 sommerskolenoslo.no
Vi gleder oss stort til å møte årets elever til en uke med masse matglede og leking med maten😁🙌🏼
#Smaksverkstedet #Lekmedmaten #matglede #sommerskolen

Nå er påmeldingen til årets Sommerskole i Oslo åpen, fra 17.-25. mars! 🤩
`LEK MED MATEN` er på plass med hele 20 kursgrupper i årets rigg, i alle bydelene i kommunen ☀️ Sjekk ut årets kurskatalog på 👉🏼 sommerskolenoslo.no
Vi gleder oss stort til å møte årets elever til en uke med masse matglede og leking med maten😁🙌🏼
#Smaksverkstedet #Lekmedmaten #matglede #sommerskolen