Smaksverkstedet

Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena der barn og unge kan utforske næringsrik og bærekraftig mat og oppleve matglede i fellesskap.

Med mat som verktøy for å skape sosiale fritidsarenaer

Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena for både barn og unge og deres familier. Vi sprer matglede og matkompetanse i alt fra fritidskurs, pop-ups, hybelmatkurs, skoleopplegg og ferietilbud til større byomfattende prosjekter. Dette gjør vi gjerne i samarbeid med andre aktører. Vi gir også kompetanseheving til andre målgrupper som jobber med barn og unge. 

På Smaksverkstedet er det lov å leke med maten

Et av kjernekonseptene til Smaksverkstedet er et ukentlig etterskoletidsprogram for barn og unge, og har fokus på praktisk matlaging med rom for å improvisere og utforske nye råvarer og smaker. På Smaksverkstedet er det nemlig lov å leke med maten. Med mat som verktøy skaper vi inkluderende og sosiale fritidsarenaer for barn og unge, der de kan utvikle både matglede og matkompetanse som de trenger for fremtiden.

Barn i Ytre Arna liker å leke med maten
Gode opplevelser med næringsrik og bærekraftig mat

Med Smaksverkstedet formidler vi et folkelig syn på helse og brenner for å gi folk et sunt forhold til mat. På Smaksverkstedet oppfordrerer vi barna til å leke med maten og utforske og eksperimentere med råvarer på egne premisser. Vårt mål er å skape interesse og nysgjerrighet for næringsrik og bærekraftig mat, og gir rom for kreativitet og mestring slik at vi kan ta gode matvalg – for en matglad fremtid.

Sosiale resultater

Vi evaluerer måloppnåelse fortløpende gjennom spørreundersøkelser, instruktørlogger og rapporter etter hver kursperiode. Disse resultatene viser at barna blir tryggere på å lage mat på egenhånd, og har lært mer om næringsrik og bærekraftig mat. De både liker flere matvarer og tør å smake på flere matvarer enn før de begynte på Smaksverkstedet. Barna mener også at Smaksverkstedet er en arena der de trives svært godt og kan være sosiale med venner. Foreldrene mener barna blir mer interessert i å delta i matlagingen hjemme, og kan mer om mat og bærekraft. Vi har omtrent like mange gutter som jenter som deltar, fra alle samfunnslag.

Vi har mye mer å fortelle om Smaksverkstedet, så gå gjerne inn på nettsiden for å bli bedre kjent med prosjektet. 

Les mer på www.smaksverkstedet.no

Lyst på noe godt? 🍪🍓 Sommerværet lar vente på seg mange steder i landet, men det er ingen grunn til å sitte inne og kjede seg av den grunn, for nå bugner det av bær ute i hage, skog og mark! 🍓 Vet du om et sted i nærheten hvor det vokser bær? Gå ut og plukk, og gjør neste gråværsdag til en bakedag! 

På Smaksverkstedet pleier bærscones å slå godt an 😁👇

Oppskrift på Smakverkstedets bærscones:
👩‍🍳10 stk
⏱30-45 minutter
 
🍓2 dl hvetemel
🍓1 dl sammalt hvetemel
🍓2 dl havregryn
🍓2 ts bakepulver
🍓3 ss sukker
🍓75 gram flytende margarin
🍓2 dl kesam naturell / gresk yoghurt
🍓150 gram friske eller frosne bær (bruk gjerne en blanding av ulike bær, som jordbær, bringebær, rips, solbær eller blåbær)

1. Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme.
2. Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle.
3. Hell flytende margarin og kesam i bollen, og bland godt sammen med de tørre ingrediensene.
4. Ha bærene i røren og bland dem inn.
5. Finn frem en stekeplate som du legger bakepapir på.
6. Bruk to spiseskjeer til å legge små klatter med deig på bakepapiret.
7. Sett stekebrettet med scones midt i ovnen og la de steke i ca 15- 20 minutter. Følg med underveis, slik at de ikke brenner seg.

❗️Tips: Du kan putte nesten hva som helst i scones, prøv for eksempel hasselnøtter, valnøtter, mandler, rosiner eller tørket aprikos. Sukker og naturell kesam kan byttes ut med vaniljekesam.

Vel bekomme! 😍

Lyst på noe godt? 🍪🍓 Sommerværet lar vente på seg mange steder i landet, men det er ingen grunn til å sitte inne og kjede seg av den grunn, for nå bugner det av bær ute i hage, skog og mark! 🍓 Vet du om et sted i nærheten hvor det vokser bær? Gå ut og plukk, og gjør neste gråværsdag til en bakedag!

På Smaksverkstedet pleier bærscones å slå godt an 😁👇

Oppskrift på Smakverkstedets bærscones:
👩‍🍳10 stk
⏱30-45 minutter

🍓2 dl hvetemel
🍓1 dl sammalt hvetemel
🍓2 dl havregryn
🍓2 ts bakepulver
🍓3 ss sukker
🍓75 gram flytende margarin
🍓2 dl kesam naturell / gresk yoghurt
🍓150 gram friske eller frosne bær (bruk gjerne en blanding av ulike bær, som jordbær, bringebær, rips, solbær eller blåbær)

1. Sett stekeovnen på 225 grader over- og undervarme.
2. Bland sammen de tørre ingrediensene i en bakebolle.
3. Hell flytende margarin og kesam i bollen, og bland godt sammen med de tørre ingrediensene.
4. Ha bærene i røren og bland dem inn.
5. Finn frem en stekeplate som du legger bakepapir på.
6. Bruk to spiseskjeer til å legge små klatter med deig på bakepapiret.
7. Sett stekebrettet med scones midt i ovnen og la de steke i ca 15- 20 minutter. Følg med underveis, slik at de ikke brenner seg.

❗️Tips: Du kan putte nesten hva som helst i scones, prøv for eksempel hasselnøtter, valnøtter, mandler, rosiner eller tørket aprikos. Sukker og naturell kesam kan byttes ut med vaniljekesam.

Vel bekomme! 😍
...

15 0