Matjungelen

 

 

Matjungellogo

 

Matjungelen er et aktivitetsprogram for barnehage og SFO der barn kan leke og lære om mat som er bra for kroppen og kloden.

Matjungelen er et gratis aktivitetsprogram for barnehage og SFO som skaper engasjement og nysgjerrighet rundt matens betydning for helse og miljø. Barna får oppdage en jungel av mat, de får rom til å utforske ulike råvarer og smaker, og oppleve matglede i fellesskap. På sikt kan barna også bli endringsagenter som bruker engasjementet sitt til å påvirke andre rundt seg til å ta gode matvalg for kroppen og kloden.

En jungel av aktiviteter

Matjungelen er en gavepakke av lekent og lærerikt innhold for barn og voksne i barnehage og SFO. Innholdet omfatter både aktivitetsopplegg til bruk sammen med barna, kompetanseheving for ansatte, oppskrifter og verktøy. Aktivitetsoppleggene for barna er lekpreget og fleksible og dekker områder som mat fra jord til bord, matkultur, mat- og måltidsglede, matmot og mat i sesong.

Utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet

Matjungelen er utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet som ledd i oppfølging av Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold. Tiltaket er også forankret i Utdanningsdirektoratet. Matjungelen er utviklet og driftet av Folkelig, i partnerskap med Opplysningskontoret for frukt og grønt, Høgskolen på Vestlandet og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet.

Engasjerte barn i Matjungelen
Engasjerte barn i Matjungelen på Olsvik SFO. Foto: Gunnbjörg Gunnarsdottir
Matjungelen vokser

Folkelig vant anbudet om å utvikle Matjungelen som pilotprosjekt i 2017, med 6 SFOer på Vestlandet. I dag er Matjungelen etablert som et landsdekkende tilbud. Aktivitetsprogrammet er etablert i over 370 barnehager og SFOer fordelt på mer enn 100 kommuner. Matjungelen driftes som et offentlig-privat samarbeid med finansiering fra Helsedirektoratet, Gjensidigestiftelsen og Lerøy. Matjungelen ser nå etter flere samarbeidsaktører som vil være med og få Matjungelen til å vokse i årene som kommer.

Resultater

Effekten av prosjektet evalueres jevnlig av Høyskolen på Vestlandet. Resultater fra prosjektet på SFO viser at ansatte, barn og foreldre er svært fornøyd med opplegget. Ansatte mener det skaper engasjement og begeistring hos barna. Resultatene tyder på at Matjungelen kan bidra til at flere SFO følger Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skole og SFO. Det er også sannsynlig at prosjektet kan gjøre barn til endringsagenter. To masteroppgaver ved HVL viser også at flere barn blir involvert i matlagingsaktiviteter og flere barn har kunnskap refleksjoner og større engasjement for ulike temaer innen bærekraft blant Matjungel-SFOene.

Sving deg inn på nettsidene og utforsk Matjungelen videre der.

Lær mer på www.matjungelen.no

Barn i Matjungelen tester krydderløype. Film: Chris Aadland. Se flere videoer her.

 

Denne uken er det full fres med filmproduksjon i Matjungelen! 🎬

Med oss på laget har vi hatt noen skikkelig nysgjerrige jungelbarn som har smakt, luktet og fundert seg innom alle Matjungelens kriker og kroker 🌱

@solvrev_as @samuelmassie @f_lkelig #matjungelen #sfo #aks #bærekraft #matglede #braforkroppen #braforkloden

53 4

Jungeljubel for 96 rykende ferske Matjungel-SFOer som i disse dager tar sine første steg inn i Matjungelen🤸🤩

Denne gangen er det faktisk ny rekord med påmeldinger og vi glede oss til å utforske jungelen av mat sammen med nysgjerrige barn og ansatte 🌴🌱🌿

#matjungelen #bærekraft #matglede #matmot #sfo #aks #aktiviteterforbarn @gjensidigestiftelsen @helsedirektoratet @leroynorge @hvl.no @frukt.no

20 5

🥳VINNERNE AV BARNEHAGEKONKURRANSEN🥳

Vi ba barnehager både i og utenfor jungelen om å dele sine erfaringer med Matjungelaktivitetene. Det resulterte i mange fine bidrag, og nå har vi kåret to vinnere!

Jungeljubel for @myraabarnehage og @vassetbarnehage som stakk av med seieren! 🤸🌱

Bildet viser Myrå barnehage sitt fine plommeprosjekt💚

Disse to barnehagene vinner 10 000 kroner hver til mat og måltidsarbeidet i barnehagen.

#matjungelen #bærekraft #braforkroppen #braforkloden @hvl.no @gjensidigestiftelsen @helsedirektoratet

19 0