Matjungelen

 

 

Matjungellogo

 

Matjungelen er et aktivitetsprogram for barnehage og SFO der barn kan leke og lære om mat som er bra for kroppen og kloden.

Matjungelen er et gratis aktivitetsprogram for barnehage og SFO som skaper engasjement og nysgjerrighet rundt matens betydning for helse og miljø. Barna får oppdage en jungel av mat, de får rom til å utforske ulike råvarer og smaker, og oppleve matglede i fellesskap. På sikt kan barna også bli endringsagenter som bruker engasjementet sitt til å påvirke andre rundt seg til å ta gode matvalg for kroppen og kloden.

En jungel av aktiviteter

Matjungelen er en gavepakke av lekent og lærerikt innhold for barn og voksne i barnehage og SFO. Innholdet omfatter både aktivitetsopplegg til bruk sammen med barna, kompetanseheving for ansatte, oppskrifter og verktøy. Aktivitetsoppleggene for barna er lekpreget og fleksible og dekker områder som mat fra jord til bord, matkultur, mat- og måltidsglede, matmot og mat i sesong.

Utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet

Matjungelen er utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet som ledd i oppfølging av Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold. Programmet er også forankret hos Utdanningsdirektoratet som kvalitetssikret støttemateriell til rammeplanen. Matjungelen er utviklet og driftet av Folkelig, i partnerskap med Opplysningskontoret for frukt og grønt, Høgskolen på Vestlandet og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet.

Engasjerte barn i Matjungelen
Engasjerte barn i Matjungelen på Olsvik SFO. Foto: Gunnbjörg Gunnarsdottir
Matjungelen vokser

Matjungelen startet som et pilotprosjekt i 2017 og ble rullet ut nasjonalt i 2019. I 2021 ble også Matjungelen for barnehage lansert . I dag er Matjungelen etablert som et landsdekkende tilbud for både barnehager og SFO. Aktivitetsprogrammet er etablert i store og små barnehager og SFO over hele landet, i alle fylker.

Resultater

Prosjektet evalueres jevnlig av Høyskolen på Vestlandet. Resultater fra evaluering av Matjungelen i SFO:

  • Ansatte, barn og foreldre er svært fornøyd med opplegget.
  • Ansatte mener det skaper engasjement og begeistring hos barna.
  • Matjungelen kan bidra til at flere SFO følger Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider.
  • 75% av SFO-personalet oppgir at de har fått økt fokus på frukt og grønt i matserveringen, 70% når det gjelder fullkorn, 61% for fisk og sjømat, som følge av å delta i Matjungelen.
  • 68% av SFO-personalet oppgir økt fokus på matredding som følge av å delta i Matjungelen
  • Flere barn blir involvert i matlagingsaktiviteter blant Matjungel-SFOer. 67% av SFO-personalet oppgir økt fokus på å involvere barna i matlagingsaktiviteter som følge av å delta i Matjungelen.
  • En masteroppgave fra HVL viser at flere barn har kunnskap refleksjoner og større engasjement for ulike temaer innen bærekraft blant Matjungel-SFOene
  • En masteroppgave fra HVL viser at Matjungelen kan påvirke til økt kunnskap, preferanse og inntak av frukt og grønt blant barn i SFO.

Sving deg inn på nettsidene og utforsk Matjungelen videre der.

Lær mer på www.matjungelen.no