Matjungelen

 

 

Matjungellogo

 

Matjungelen er et aktivitetsprogram for barnehage og SFO der barn kan leke og lære om mat som er bra for kroppen og kloden.

Matjungelen er et gratis aktivitetsprogram for barnehage og SFO som skaper engasjement og nysgjerrighet rundt matens betydning for helse og miljø. Barna får oppdage en jungel av mat, de får rom til å utforske ulike råvarer og smaker, og oppleve matglede i fellesskap. På sikt kan barna også bli endringsagenter som bruker engasjementet sitt til å påvirke andre rundt seg til å ta gode matvalg for kroppen og kloden.

En jungel av aktiviteter

Matjungelen er en gavepakke av lekent og lærerikt innhold for barn og voksne i barnehage og SFO. Innholdet omfatter både aktivitetsopplegg til bruk sammen med barna, kompetanseheving for ansatte, oppskrifter og verktøy. Aktivitetsoppleggene for barna er lekpreget og fleksible og dekker områder som mat fra jord til bord, matkultur, mat- og måltidsglede, matmot og mat i sesong.

Utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet

Matjungelen er utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet som ledd i oppfølging av Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold. Tiltaket er også forankret i Utdanningsdirektoratet. Matjungelen er utviklet og driftet av Folkelig, i partnerskap med Opplysningskontoret for frukt og grønt, Høgskolen på Vestlandet og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet.

Engasjerte barn i Matjungelen
Engasjerte barn i Matjungelen på Olsvik SFO. Foto: Gunnbjörg Gunnarsdottir
Matjungelen vokser

Folkelig vant anbudet om å utvikle Matjungelen som pilotprosjekt i 2017, med 6 SFOer på Vestlandet. I dag er Matjungelen etablert som et landsdekkende tilbud for både barnehager og SFO. Aktivitetsprogrammet er etablert i store og små barnehager og SFO over hele landet, i alle fylker. Matjungelen driftes som et offentlig-privat samarbeid med finansiering fra Helsedirektoratet, Gjensidigestiftelsen, Mills og Lerøy. Matjungelen ser nå etter flere samarbeidsaktører som vil hjelpe Matjungelen med å vokse i årene som kommer.

Resultater

Effekten av prosjektet evalueres jevnlig av Høyskolen på Vestlandet. Resultater fra prosjektet på SFO viser at ansatte, barn og foreldre er svært fornøyd med opplegget. Ansatte mener det skaper engasjement og begeistring hos barna. Resultatene tyder på at Matjungelen kan bidra til at flere SFO følger Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skole og SFO. Det er også sannsynlig at prosjektet kan gjøre barn til endringsagenter. To masteroppgaver ved HVL viser også at flere barn blir involvert i matlagingsaktiviteter og flere barn har kunnskap refleksjoner og større engasjement for ulike temaer innen bærekraft blant Matjungel-SFOene.

Sving deg inn på nettsidene og utforsk Matjungelen videre der.

Lær mer på www.matjungelen.no

Barn i Matjungelen tester krydderløype. Film: Chris Aadland. Se flere videoer her.

 

Nå nærmer det seg samefolkets dag, 6. februar! La oss feire med en skikkelig digg samisk tyttebærgrøt 😀

INGREDIENSER
0,5 liter tyttebær
150-200 g hele byggryn (bløtlagt)
6 dl vann
2 – 2,5 dl sukker

⭐️ Kok vann og bløtlagte byggryn i ca 10 minutter, til byggrynene er møre
⭐️ Tilsett tyttebær og sukker.
⭐️ Avkjøl grøten og server den kald eller lunken som dessert, med litt melk på toppen.

Denne oppskriften er også en del av en aktivitet i Matjungelen hvor barna kan lære mer om samisk matkultur. Sving deg inn på Matjungelen.no, om du vil lese mer!

#Matjungelen #Samenesnasjonaldag #Samefolketsdag #matkultur

5 0

Tips til vinterens ukemenyer i SFO ❄️☃️

Trenger du ny inspirasjon til matserveringen? Her er tre forslag til varierte og smakfulle ukemenyer i tråd med kostrådene og med norske råvarer i sesong (link i bio)😊

Husk at det kan ta tid for barn å bli vant til nye retter og råvarer, så ikke bli lei hvis barna ikke liker det på første forsøk! Prøv å introdusere én og én ny rett istedenfor mange nye på en gang!

Er det ingredienser i maten 🧐som er ukjent for barna kan den gjerne presenteres i forkant, for eksempel som en liten smaksprøve, så barna blir trygg på maten 💚

#Matjungelen #Matisesong #ukemeny #inspirasjon #matmot #oppskrifter

Foto: Mills

10 0