Matjungelen

 

 

Matjungellogo

 

Matjungelen er et aktivitetsprogram for barnehage og SFO der barn kan leke og lære om mat som er bra for kroppen og kloden.

Matjungelen er et gratis aktivitetsprogram for barnehage og SFO som skaper engasjement og nysgjerrighet rundt matens betydning for helse og miljø. Barna får oppdage en jungel av mat, de får rom til å utforske ulike råvarer og smaker, og oppleve matglede i fellesskap. På sikt kan barna også bli endringsagenter som bruker engasjementet sitt til å påvirke andre rundt seg til å ta gode matvalg for kroppen og kloden.

En jungel av aktiviteter

Matjungelen er en gavepakke av lekent og lærerikt innhold for barn og voksne i barnehage og SFO. Innholdet omfatter både aktivitetsopplegg til bruk sammen med barna, kompetanseheving for ansatte, oppskrifter og verktøy. Aktivitetsoppleggene for barna er lekpreget og fleksible og dekker områder som mat fra jord til bord, matkultur, mat- og måltidsglede, matmot og mat i sesong.

Utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet

Matjungelen er utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet som ledd i oppfølging av Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold. Tiltaket er også forankret i Utdanningsdirektoratet. Matjungelen er utviklet og driftet av Folkelig, i partnerskap med Opplysningskontoret for frukt og grønt, Høgskolen på Vestlandet og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet.

Engasjerte barn i Matjungelen
Engasjerte barn i Matjungelen på Olsvik SFO. Foto: Gunnbjörg Gunnarsdottir
Matjungelen vokser

Folkelig vant anbudet om å utvikle Matjungelen som pilotprosjekt i 2017, med 6 SFOer på Vestlandet. I dag er Matjungelen etablert som et landsdekkende tilbud for både barnehager og SFO. Aktivitetsprogrammet er etablert i store og små barnehager og SFO over hele landet, i alle fylker. Matjungelen driftes som et offentlig-privat samarbeid med finansiering fra Helsedirektoratet, Gjensidigestiftelsen, Mills og Lerøy. Matjungelen ser nå etter flere samarbeidsaktører som vil hjelpe Matjungelen med å vokse i årene som kommer.

Resultater

Effekten av prosjektet evalueres jevnlig av Høyskolen på Vestlandet. Resultater fra prosjektet på SFO viser at ansatte, barn og foreldre er svært fornøyd med opplegget. Ansatte mener det skaper engasjement og begeistring hos barna. Resultatene tyder på at Matjungelen kan bidra til at flere SFO følger Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skole og SFO. Det er også sannsynlig at prosjektet kan gjøre barn til endringsagenter. To masteroppgaver ved HVL viser også at flere barn blir involvert i matlagingsaktiviteter og flere barn har kunnskap refleksjoner og større engasjement for ulike temaer innen bærekraft blant Matjungel-SFOene.

Sving deg inn på nettsidene og utforsk Matjungelen videre der.

Lær mer på www.matjungelen.no

Barn i Matjungelen tester krydderløype. Film: Chris Aadland. Se flere videoer her.

 

Har du prøvd fiskepinnetacoen til Billy (8år)? Han syns det er skikkelig gøy å lage mat med Matjungelen og @susanneskjokken på @aks_lysejordet 🌴💚 Kanskje skal han spørre om han kan få lage det hjemme også ☺️ Det er så utrolig mye matglede som kan spire og gro hos barna, så lenge vi legger til rette for det!

#matlagingmedbarn #matjungelen #matglede #matkurs #folkehelse #fjordtilbord

12 0

Tips til et grønt, raskt og digg måltid! Denne kan gjøre alle til laks 😋🐟 Kanskje barna kan gi retten et bra navn? Erter triller lettere ned i magen som grønne monsterkuler, eller hva?

INGREDIENSER til 4 personer
2-3 laksefileter
400 g fullkornspasta
300 g frosne erter
4 ss creme fraiche
2 ss olivenolje
Salt og pepper

⭐️Ovnsbak laksen på 200 grader i ca 10 min.
⭐️Kok pasta etter anvisning på pakken.
⭐️Tin ertene (f.eks i en sil i pastavannet)
⭐️Ha halvparten av ertene i en bolle sammen med crème fraiche og olivenolje. Kjør til en jevn krem med stavmikser. Spe evt med litt vann.
⭐️Smak til med salt og pepper.
⭐️Vend ertekremen inn i pastaen.
⭐️Server med resten av ertene og laks på siden.

#Matjungelen #frafjordtilbord #fiskersuntåretrundt
Oppskrift hentet fra: @leroynorge

13 0