Matjungelen

 

 

Matjungellogo

 

Matjungelen er et aktivitetsprogram for barnehage og SFO der barn kan leke og lære om mat som er bra for kroppen og kloden.

Matjungelen er et gratis aktivitetsprogram for barnehage og SFO som skaper engasjement og nysgjerrighet rundt matens betydning for helse og miljø. Barna får oppdage en jungel av mat, de får rom til å utforske ulike råvarer og smaker, og oppleve matglede i fellesskap. På sikt kan barna også bli endringsagenter som bruker engasjementet sitt til å påvirke andre rundt seg til å ta gode matvalg for kroppen og kloden.

En jungel av aktiviteter

Matjungelen er en gavepakke av lekent og lærerikt innhold for barn og voksne i barnehage og SFO. Innholdet omfatter både aktivitetsopplegg til bruk sammen med barna, kompetanseheving for ansatte, oppskrifter og verktøy. Aktivitetsoppleggene for barna er lekpreget og fleksible og dekker områder som mat fra jord til bord, matkultur, mat- og måltidsglede, matmot og mat i sesong.

Utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet

Matjungelen er utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet som ledd i oppfølging av Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold. Tiltaket er også forankret i Utdanningsdirektoratet. Matjungelen er utviklet og driftet av Folkelig, i partnerskap med Opplysningskontoret for frukt og grønt, Høgskolen på Vestlandet og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet.

Engasjerte barn i Matjungelen
Engasjerte barn i Matjungelen på Olsvik SFO. Foto: Gunnbjörg Gunnarsdottir
Matjungelen vokser

Folkelig vant anbudet om å utvikle Matjungelen som pilotprosjekt i 2017, med 6 SFOer på Vestlandet. I dag er Matjungelen etablert som et landsdekkende tilbud. Aktivitetsprogrammet er etablert i omlag 150 barnehager og 435 SFOer fordelt på 143 kommuner i hele landet. Matjungelen driftes som et offentlig-privat samarbeid med finansiering fra Helsedirektoratet, Gjensidigestiftelsen og Lerøy. Matjungelen ser nå etter flere samarbeidsaktører som vil være med og få Matjungelen til å vokse i årene som kommer.

Resultater

Effekten av prosjektet evalueres jevnlig av Høyskolen på Vestlandet. Resultater fra prosjektet på SFO viser at ansatte, barn og foreldre er svært fornøyd med opplegget. Ansatte mener det skaper engasjement og begeistring hos barna. Resultatene tyder på at Matjungelen kan bidra til at flere SFO følger Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider i skole og SFO. Det er også sannsynlig at prosjektet kan gjøre barn til endringsagenter. To masteroppgaver ved HVL viser også at flere barn blir involvert i matlagingsaktiviteter og flere barn har kunnskap refleksjoner og større engasjement for ulike temaer innen bærekraft blant Matjungel-SFOene.

Sving deg inn på nettsidene og utforsk Matjungelen videre der.

Lær mer på www.matjungelen.no

Barn i Matjungelen tester krydderløype. Film: Chris Aadland. Se flere videoer her.

 

Månedens råvare i sesong er epler! 🍎 Og ikke hvilke som helst epler, vi snakker om herlige norske og saftige epler! Akkurat nå er den norske eplessesongen i full sving og i morgen (siste tirsdag i september) er det selveste EPLEDAGEN! Det må jo feires! For eksempel med å utforske jungelen av ulike norske eplesorter gjennom Matjungel-aktiviteten Epleforskning. 🕵️‍♀️🍎

Mer om aktiviteten Epleforskning finner du i lenken i bio! 👆

#matglede #matjungelen #eple #matisesong

9 0

En liten smakebit på månedens dypdykk i Matjungelen SFO om mat i sesong! I denne episoden lærer @samuelmassie og @bybonden.i.bergen oss mer om mat i sesong. Sving deg inn på matjungelen.no for å få med deg hele episoden! Kanskje lærer du til og med et hemmelig triks? 🍎🥕

#Matisesong #Matjungelen #Dypdykk

15 1

Lær om mat i sesong på SFO/AKS sammen med @bybonden.i.bergen bergen og @samuelmassie i månedens dypdykk i Matjungelen!

Hva vil det si å spise mat i sesong? Og hva er egentlig i sesong? Dette, og mye mer får vi svar på i månedens dypdykk. Kanskje får du til og med lære et hemmelig triks? 🍎🍓🍐

Sving deg inn på matjungelen.no og få med deg hele episoden!

#matisesong #Matjungelen #dypdykk

14 0