Matjungelen er et aktivitetsprogram for barnehage og SFO der barn kan leke og lære om mat som er bra for kroppen og kloden.
Matjungelen er et gratis aktivitetsprogram for barnehage og SFO som skaper engasjement og nysgjerrighet rundt matens betydning for helse og miljø. Barna får oppdage en jungel av mat, de får rom til å utforske ulike råvarer og smaker, og oppleve matglede i fellesskap. På sikt kan barna også bli endringsagenter som bruker engasjementet sitt til å påvirke andre rundt seg til å ta gode matvalg for kroppen og kloden.
En jungel av aktiviteter
Matjungelen er en gavepakke av lekent og lærerikt innhold for barn og voksne i barnehage og SFO. Innholdet omfatter både aktivitetsopplegg til bruk sammen med barna, kompetanseheving for ansatte, oppskrifter og verktøy. Aktivitetsoppleggene for barna er lekpreget og fleksible og dekker områder som mat fra jord til bord, matkultur, mat- og måltidsglede, matmot og mat i sesong.
Utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet
Matjungelen er utviklet på oppdrag fra Helsedirektoratet som ledd i oppfølging av Nasjonal handlingsplan for bedre kosthold. Programmet er også forankret hos Utdanningsdirektoratet som kvalitetssikret støttemateriell til rammeplanen. Matjungelen er utviklet og driftet av Folkelig, i partnerskap med Opplysningskontoret for frukt og grønt, Høgskolen på Vestlandet og Nasjonalt senter for mat, helse og fysisk aktivitet.
Matjungelen vokser
Matjungelen startet som et pilotprosjekt i 2017 og ble rullet ut nasjonalt i 2019. I 2021 ble også Matjungelen for barnehage lansert . I dag er Matjungelen etablert som et landsdekkende tilbud for både barnehager og SFO. Aktivitetsprogrammet er etablert i store og små barnehager og SFO over hele landet, i alle fylker.
Resultater
Prosjektet evalueres jevnlig av Høyskolen på Vestlandet. Resultater fra evaluering av Matjungelen i SFO:
Ansatte, barn og foreldre er svært fornøyd med opplegget.
Ansatte mener det skaper engasjement og begeistring hos barna.
Matjungelen kan bidra til at flere SFO følger Nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider.
75% av SFO-personalet oppgir at de har fått økt fokus på frukt og grønt i matserveringen, 70% når det gjelder fullkorn, 61% for fisk og sjømat, som følge av å delta i Matjungelen.
68% av SFO-personalet oppgir økt fokus på matredding som følge av å delta i Matjungelen
Flere barn blir involvert i matlagingsaktiviteter blant Matjungel-SFOer. 67% av SFO-personalet oppgir økt fokus på å involvere barna i matlagingsaktiviteter som følge av å delta i Matjungelen.
En masteroppgave fra HVL viser at flere barn har kunnskap refleksjoner og større engasjement for ulike temaer innen bærekraft blant Matjungel-SFOene
En masteroppgave fra HVL viser at Matjungelen kan påvirke til økt kunnskap, preferanse og inntak av frukt og grønt blant barn i SFO.
Sving deg inn på nettsidene og utforsk Matjungelen videre der.
Verdien av matglede er enorm, sier SFO-leder Eirik Solli 💚
På @vigra_uteskule_sfo har de Matjungelen som fast aktivitet og det blir masse matglede når barna får være med på matlagingen 😍
Vi tok en prat med Eirik i forbindelse med en artikkel på @sfonett og her deler han noen av sine beste tips til andre som har lyst til å komme i gang med matlaging med SFO-barna.
- Når barna er med på kjøkkenet viser de en enorm lyst til å lage mat, prøve nye matretter og smake på ulike ingredienser underveis. Det gir en enorm matglede og mestring. Størst av alt er meistringa kvar enkelt oppnår, poengterer Eirik.
Med havet som nærmeste nabo har de blant annet utforsket ulike fiskeslag, og fått bifangst fra foresatte som driver med fiske.
Les hele artikkelen i SFO-magasinet eller inne på Jungeltelegrafen til Matjungelen (link I bio) 🤓
Verdien av matglede er enorm, sier SFO-leder Eirik Solli 💚
På @vigra_uteskule_sfo har de Matjungelen som fast aktivitet og det blir masse matglede når barna får være med på matlagingen 😍
Vi tok en prat med Eirik i forbindelse med en artikkel på @sfonett og her deler han noen av sine beste tips til andre som har lyst til å komme i gang med matlaging med SFO-barna.
- Når barna er med på kjøkkenet viser de en enorm lyst til å lage mat, prøve nye matretter og smake på ulike ingredienser underveis. Det gir en enorm matglede og mestring. Størst av alt er meistringa kvar enkelt oppnår, poengterer Eirik.
Med havet som nærmeste nabo har de blant annet utforsket ulike fiskeslag, og fått bifangst fra foresatte som driver med fiske.
Les hele artikkelen i SFO-magasinet eller inne på Jungeltelegrafen til Matjungelen (link I bio) 🤓
Lihkku beivviin! Så masse Bidos og samiske flagg i feeden i dag 🤩 I anledning samenes nasjonaldag feirer mange med å lage Bidos, en samisk nasjonalrett med reinsdyrkjøtt.
Her er en oppskrift på den tradisjonelle retten, vel bekomme!👌
Lihkku beivviin! Så masse Bidos og samiske flagg i feeden i dag 🤩 I anledning samenes nasjonaldag feirer mange med å lage Bidos, en samisk nasjonalrett med reinsdyrkjøtt.
Her er en oppskrift på den tradisjonelle retten, vel bekomme!👌
Dette!! 💚🍐🍒🥕 Er ikke dette fantastiske resultater? 🤩
Nå er vi utrolig stolte av SFOene der ute som har brettet opp ermene for å gi barna mer frukt og grønt! 💪 Dette er spesielt viktig når ferske tall fra @5omdagen viser at vi spiser stadig mindre frukt og grønt i Norge. Og desto viktigere er det at arenaer som SFO og barnehage gir barna et godt grunnlag for gode matvaner for fremtiden 🙌
Dette!! 💚🍐🍒🥕 Er ikke dette fantastiske resultater? 🤩
Nå er vi utrolig stolte av SFOene der ute som har brettet opp ermene for å gi barna mer frukt og grønt! 💪 Dette er spesielt viktig når ferske tall fra @5omdagen viser at vi spiser stadig mindre frukt og grønt i Norge. Og desto viktigere er det at arenaer som SFO og barnehage gir barna et godt grunnlag for gode matvaner for fremtiden 🙌
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å sikre at du får en god leseopplevelse på vår nettside. Vi går ut fra at dette går fint for deg om du trykker ok eller surfer videre på siden.GodtaPersonvernerklæring