Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena der barn og unge kan utforske næringsrik og bærekraftig mat og oppleve matglede i fellesskap.
Med mat som verktøy for å skape sosiale fritidsarenaer
Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena for både barn og unge og deres familier. Vi sprer matglede og matkompetanse i alt fra fritidskurs, pop-ups, hybelmatkurs, skoleopplegg og ferietilbud til større byomfattende prosjekter. Dette gjør vi gjerne i samarbeid med andre aktører. Vi gir også kompetanseheving til andre målgrupper som jobber med barn og unge.
På Smaksverkstedet er det lov å leke med maten
Et av kjernekonseptene til Smaksverkstedet er et ukentlig etterskoletidsprogram for barn og unge, og har fokus på praktisk matlaging med rom for å improvisere og utforske nye råvarer og smaker. På Smaksverkstedet er det nemlig lov å leke med maten. Med mat som verktøy skaper vi inkluderende og sosiale fritidsarenaer for barn og unge, der de kan utvikle både matglede og matkompetanse som de trenger for fremtiden.
Gode opplevelser med næringsrik og bærekraftig mat
Med Smaksverkstedet formidler vi et folkelig syn på helse og brenner for å gi folk et sunt forhold til mat. På Smaksverkstedet oppfordrerer vi barna til å leke med maten og utforske og eksperimentere med råvarer på egne premisser. Vårt mål er å skape interesse og nysgjerrighet for næringsrik og bærekraftig mat, og gir rom for kreativitet og mestring slik at vi kan ta gode matvalg – for en matglad fremtid.
Sosiale resultater
Vi evaluerer måloppnåelse fortløpende gjennom spørreundersøkelser, instruktørlogger og rapporter etter hver kursperiode. Disse resultatene viser at barna blir tryggere på å lage mat på egenhånd, og har lært mer om næringsrik og bærekraftig mat. De både liker flere matvarer og tør å smake på flere matvarer enn før de begynte på Smaksverkstedet. Barna mener også at Smaksverkstedet er en arena der de trives svært godt og kan være sosiale med venner. Foreldrene mener barna blir mer interessert i å delta i matlagingen hjemme, og kan mer om mat og bærekraft. Vi har omtrent like mange gutter som jenter som deltar, fra alle samfunnslag.
Vi har mye mer å fortelle om Smaksverkstedet, så gå gjerne inn på nettsiden for å bli bedre kjent med prosjektet.
Barnas sjømatdager er straks i gang på Fisketorget i Bergen, og vi er igjen med for å spre sjømatglede til byens minste borgere 😃
Gjennom en spennende sanseløype utfordrer vi barnas mot og matmot, samtidig som de lærer mer om mat fra havet 🐟 Her kan du se, føle, lukte og smake på ulike ting som kommer fra havet.
Tør du stikke hånden i eska og gjette hva som ligger der? 🪸
Du finner oss og mange andre spennende utstillere i teltet på Fisketorget fredag kl 10-13 og lørdag kl 12-15! 🪼
Barnas sjømatdager er straks i gang på Fisketorget i Bergen, og vi er igjen med for å spre sjømatglede til byens minste borgere 😃
Gjennom en spennende sanseløype utfordrer vi barnas mot og matmot, samtidig som de lærer mer om mat fra havet 🐟 Her kan du se, føle, lukte og smake på ulike ting som kommer fra havet.
Tør du stikke hånden i eska og gjette hva som ligger der? 🪸
Du finner oss og mange andre spennende utstillere i teltet på Fisketorget fredag kl 10-13 og lørdag kl 12-15! 🪼
Matredding og en ikke fullt så skummel halloween-stemning på Smaksverkstedet denne uka 😁👆
Har dere skjært ut gresskar? Gjør som barna på Smaksverkstedet og bruk innmaten i ei deilig suppe - det er bare sååå godt! 🤌 Gresskar og matredding går altså hånd i hånd!
Å lage gresskarsuppe er en genial måte å bruke gresskar-rester på i forbindelse med halloween! Det er supergodt, næringsrikt, enkelt å lage, perfekt å lage til mange OG du unngår å kaste mat.
Oppskrift på link i bio 👻
Tips! 🎃Gresskar kan brukes på samme måte som gulrot og søtpotet og er rik på kostfiber og A-vitamin 🎃Ønske du en mer spicy suppe? Tilsett spisskummen, chili og revet ingefær! 🎃Gresskarskallet kan brukes som suppeskål dersom det ikke er for stort 🎃Gresskarfrøene er perfekt til topping eller snacks! Krydre med valgfritt krydder og rist i ovnen 🎃Gresskarkjøttet kan også brukes i muffins eller i annen bakst 🎃Rundstykker, scones eller brytebrød er perfekt tilbehør til gresskarsuppe
Matredding og en ikke fullt så skummel halloween-stemning på Smaksverkstedet denne uka 😁👆
Har dere skjært ut gresskar? Gjør som barna på Smaksverkstedet og bruk innmaten i ei deilig suppe - det er bare sååå godt! 🤌 Gresskar og matredding går altså hånd i hånd!
Å lage gresskarsuppe er en genial måte å bruke gresskar-rester på i forbindelse med halloween! Det er supergodt, næringsrikt, enkelt å lage, perfekt å lage til mange OG du unngår å kaste mat.
Oppskrift på link i bio 👻
Tips! 🎃Gresskar kan brukes på samme måte som gulrot og søtpotet og er rik på kostfiber og A-vitamin 🎃Ønske du en mer spicy suppe? Tilsett spisskummen, chili og revet ingefær! 🎃Gresskarskallet kan brukes som suppeskål dersom det ikke er for stort 🎃Gresskarfrøene er perfekt til topping eller snacks! Krydre med valgfritt krydder og rist i ovnen 🎃Gresskarkjøttet kan også brukes i muffins eller i annen bakst 🎃Rundstykker, scones eller brytebrød er perfekt tilbehør til gresskarsuppe...
21
0
“Nam, fisketaco er jo mye bedre en vanlig taco!”
Overhørt på høstferiekurs på Langhus i Nordre Follo, hvor barna fikk oppleve ekte matglede og mestring på kjøkkenet!
Et av de store høydepunktene var da vi lagde fisketaco - der vi byttet ut den vanlige fredagstaco med en superdigg torsketaco! 🥙🐟
Barna lagde både hjemmelaget tacokrydder, guacamole med grønne erter og en frisk tomatsalsa fra bunnen av. Å introdusere fisk i retter barna allerede kjenner til, som taco, gjør det både enklere og gøy å lære seg å like fisk. Resultatet? - Masse matglede og stor begeistring rundt bordet 😍☝️
Det er så gøy å se barnas nysgjerrighet og matglede vokse, når de får være med på hele prosessen - fra å lage sitt eget tacokrydder til å sette sammen sin egen taco 🤩
Kanskje torsketaco blir en ny favoritt hjemme hos flere?
Overhørt på høstferiekurs på Langhus i Nordre Follo, hvor barna fikk oppleve ekte matglede og mestring på kjøkkenet!
Et av de store høydepunktene var da vi lagde fisketaco - der vi byttet ut den vanlige fredagstaco med en superdigg torsketaco! 🥙🐟
Barna lagde både hjemmelaget tacokrydder, guacamole med grønne erter og en frisk tomatsalsa fra bunnen av. Å introdusere fisk i retter barna allerede kjenner til, som taco, gjør det både enklere og gøy å lære seg å like fisk. Resultatet? - Masse matglede og stor begeistring rundt bordet 😍☝️
Det er så gøy å se barnas nysgjerrighet og matglede vokse, når de får være med på hele prosessen - fra å lage sitt eget tacokrydder til å sette sammen sin egen taco 🤩
Kanskje torsketaco blir en ny favoritt hjemme hos flere?
Grøten har lange tradisjoner her til lands og det er ikke uten grunn. Grøt er kjempegodt og kan nesten varieres i det uendelige! 🍚 Grøt er nemlig en perfekt basisrett for å være kreativ! 👇
Type: Grøten kan lages med ulike typer korn (f.eks havre eller bygg) og med ulike typer væske (f.eks kumelk, havremelk eller vann). La gjerne barna utforske om det er noen forskjell i smak og konsistens mellom de ulike sortene. Du kan også teste å tilsette et egg på slutten av koketiden for en grøt med ekstra kremete konsistens som holder deg mett lenge 🥚
Topping: Varier med ulike typer frukt, grønnsaker og bær som topping! Prøv for eksempel revet sitronskall, raspet gulrot eller pære, friske eller frosne jordbær, blåbær, rips eller bringebær. For søtning er det godt med med tørket frukt som aprikos, tranebær og rosiner, eller litt honning. Bananskiver og kanel er en klassiker og favoritt hos mange 🌰
Farger: Du kan også eksperimentere med ulike farger i grøten. For rosa grøt kan du tilsette frosne eller friske bringebær, eller tilsett norske blåbær for lilla grøt - supergøy for både store og små som liker farger 🫐
Kjøleskapsgrøt: Hvis du har dårlig tid om morgenen kan du blande havregryn og melk kvelden i forveien, og sette i kjøleskapet. Bruk like mengder havregryn og væske. Lag i et glass med lokk, og sett i kjøleskapet over natten 🫙 Genialt, og så godt!
Ovnsbakt: Bakt grøt toppet med favorittsmaker er en smakfull og enkel variant av tradisjonell grøt. Denne kan også lages klart i en ildfast form eller muffinsformer om kvelden, og bakes om morgenen 🥧 Smart og godt!
Grøten har lange tradisjoner her til lands og det er ikke uten grunn. Grøt er kjempegodt og kan nesten varieres i det uendelige! 🍚 Grøt er nemlig en perfekt basisrett for å være kreativ! 👇
Type: Grøten kan lages med ulike typer korn (f.eks havre eller bygg) og med ulike typer væske (f.eks kumelk, havremelk eller vann). La gjerne barna utforske om det er noen forskjell i smak og konsistens mellom de ulike sortene. Du kan også teste å tilsette et egg på slutten av koketiden for en grøt med ekstra kremete konsistens som holder deg mett lenge 🥚
Topping: Varier med ulike typer frukt, grønnsaker og bær som topping! Prøv for eksempel revet sitronskall, raspet gulrot eller pære, friske eller frosne jordbær, blåbær, rips eller bringebær. For søtning er det godt med med tørket frukt som aprikos, tranebær og rosiner, eller litt honning. Bananskiver og kanel er en klassiker og favoritt hos mange 🌰
Farger: Du kan også eksperimentere med ulike farger i grøten. For rosa grøt kan du tilsette frosne eller friske bringebær, eller tilsett norske blåbær for lilla grøt - supergøy for både store og små som liker farger 🫐
Kjøleskapsgrøt: Hvis du har dårlig tid om morgenen kan du blande havregryn og melk kvelden i forveien, og sette i kjøleskapet. Bruk like mengder havregryn og væske. Lag i et glass med lokk, og sett i kjøleskapet over natten 🫙 Genialt, og så godt!
Ovnsbakt: Bakt grøt toppet med favorittsmaker er en smakfull og enkel variant av tradisjonell grøt. Denne kan også lages klart i en ildfast form eller muffinsformer om kvelden, og bakes om morgenen 🥧 Smart og godt!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å sikre at du får en god leseopplevelse på vår nettside. Vi går ut fra at dette går fint for deg om du trykker ok eller surfer videre på siden.GodtaPersonvernerklæring