Matglede og fellesskap på Sommerskolen Oslo

Tidsrom: 2021 – 2025 +

Oppdragsgiver: Sommerskolen i Oslo kommune, Utdanningsetaten

Mål:

  1. Barna får et gratis, inkluderende og sosialt ferietilbud i eget nærmiljø
  2. Barna opplever mestring, matglede og positive matopplevelser 
  3. Barna har det gøy og får nye venner.
  4. Barna får kunnskap og ferdigheter om matlaging, og blir tryggere på å lage mat på egenhånd.
  5. Barna lærer noe nytt om klimavennlig og bærekraftig mat.
  6. Barna lærer noe nytt om næringsrik og helsefremmende mat. 
  7. Barna får økt matmot og tør å smake på flere nye matvarer.
  8. Barna får økt interesse for mat, smaker og matlaging.

Innhold:

Sommerskolen er et årlig tilbud i regi av Oslo kommune, hvor Folkelig, i regi av prosjektleder Helle Dyrendahl, har gleden av å spre matglede og skape matglade ferieminner for barn, gjennom aktivitetsprogrammet vårt Smaksverkstedet. På kurstilbudet «Lek med maten» får barna utforske nye smaker og ulike matretter, samtidig som de møter nye barn, og skaper relasjoner på tvers av skoler og nabolag. Hvert kurs går fra 09 til 16, mandag til fredag over én uke, og vi gjennomfører omlag 20 slike kursuker på ulike skoler i løpet av en to-ukers periode, og ansetter 20-30 unge/studenter som instruktører til kursene hvert år. Ferietilbudet er praktisk og variert, og gir barna mulighet til å lære, være nysgjerrige og kreative, samarbeide og leke med maten sammen med venner på et meningsfylt ferietilbud.

“Fantastisk kurs som gir glede og mestringsfølelse. Flinke lærere og variert program, og mitt barn var strålende fornøyd med å få nye venner. Han følte seg trygg og ivaretatt.” – Forelder til deltaker på Sommerskolen

Resultater:

Lek med maten har vært et av de mest populære tilbudene på Sommerskolen i Oslo de siste årene, med lange ventelister. Barna som har deltatt Lek med maten på Sommerskolen har kommet med mange gode tilbakemeldinger og gitt uttrykk for at de likte kurstilbudet svært godt. Vi evaluerer alle kurs med spørreskjema til både barn og foreldre:

  • 100 % av barna trives på Lek med maten.
  • 99,3 % av barna har venner på kurset.
  • 90,9 % av barna føler seg tryggere på å lage mat på egenhånd.
  • 83,5 % av barna liker flere matvarer etter Sommerskolen.
  • 90,2 % av barna tør å smake på flere nye råvarer etter deltakelse.
  • 67 % av foreldrene sier at barnet viser mer interesse for å lage mat hjemme.
  • 65 % av foreldrene mener barnet har lært mer om smak og matlaging.
  • 58 % av foreldrene oppgir at barnet har fått nye venner gjennom Lek med maten.
  • Flere foreldre oppgir at de har blitt introdusert for nye matvarer gjennom barnas deltakelse.
  • Foreldre har også lært mer om smak, bærekraftig mat og matlaging.

“Den beste sommerskolen datteren vår har vært på! Helt nydelig at barna fikk lage mat hver dag, ble tatt på alvor og faktisk fikk lov til å prøve seg på egenhånd.” 

Matglede og fellesskap på Sommerskolen Oslo
Tagged on: