Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena der barn og unge kan utforske næringsrik og bærekraftig mat og oppleve matglede i fellesskap.
Med mat som verktøy for å skape sosiale fritidsarenaer
Smaksverkstedet er et aktivitetsprogram og en sosial matlagingsarena for både barn og unge og deres familier. Vi sprer matglede og matkompetanse i alt fra fritidskurs, pop-ups, hybelmatkurs, skoleopplegg og ferietilbud til større byomfattende prosjekter. Dette gjør vi gjerne i samarbeid med andre aktører. Vi gir også kompetanseheving til andre målgrupper som jobber med barn og unge.
På Smaksverkstedet er det lov å leke med maten
Et av kjernekonseptene til Smaksverkstedet er et ukentlig etterskoletidsprogram for barn og unge, og har fokus på praktisk matlaging med rom for å improvisere og utforske nye råvarer og smaker. På Smaksverkstedet er det nemlig lov å leke med maten. Med mat som verktøy skaper vi inkluderende og sosiale fritidsarenaer for barn og unge, der de kan utvikle både matglede og matkompetanse som de trenger for fremtiden.
Gode opplevelser med næringsrik og bærekraftig mat
Med Smaksverkstedet formidler vi et folkelig syn på helse og brenner for å gi folk et sunt forhold til mat. På Smaksverkstedet oppfordrerer vi barna til å leke med maten og utforske og eksperimentere med råvarer på egne premisser. Vårt mål er å skape interesse og nysgjerrighet for næringsrik og bærekraftig mat, og gir rom for kreativitet og mestring slik at vi kan ta gode matvalg – for en matglad fremtid.
Sosiale resultater
Vi evaluerer måloppnåelse fortløpende gjennom spørreundersøkelser, instruktørlogger og rapporter etter hver kursperiode. Disse resultatene viser at barna blir tryggere på å lage mat på egenhånd, og har lært mer om næringsrik og bærekraftig mat. De både liker flere matvarer og tør å smake på flere matvarer enn før de begynte på Smaksverkstedet. Barna mener også at Smaksverkstedet er en arena der de trives svært godt og kan være sosiale med venner. Foreldrene mener barna blir mer interessert i å delta i matlagingen hjemme, og kan mer om mat og bærekraft. Vi har omtrent like mange gutter som jenter som deltar, fra alle samfunnslag.
Vi har mye mer å fortelle om Smaksverkstedet, så gå gjerne inn på nettsiden for å bli bedre kjent med prosjektet.
Grøten har lange tradisjoner her til lands og det er ikke uten grunn. Grøt er kjempegodt og kan nesten varieres i det uendelige! 🍚 Grøt er nemlig en perfekt basisrett for å være kreativ! 👇
Type: Grøten kan lages med ulike typer korn (f.eks havre eller bygg) og med ulike typer væske (f.eks kumelk, havremelk eller vann). La gjerne barna utforske om det er noen forskjell i smak og konsistens mellom de ulike sortene. Du kan også teste å tilsette et egg på slutten av koketiden for en grøt med ekstra kremete konsistens som holder deg mett lenge 🥚
Topping: Varier med ulike typer frukt, grønnsaker og bær som topping! Prøv for eksempel revet sitronskall, raspet gulrot eller pære, friske eller frosne jordbær, blåbær, rips eller bringebær. For søtning er det godt med med tørket frukt som aprikos, tranebær og rosiner, eller litt honning. Bananskiver og kanel er en klassiker og favoritt hos mange 🌰
Farger: Du kan også eksperimentere med ulike farger i grøten. For rosa grøt kan du tilsette frosne eller friske bringebær, eller tilsett norske blåbær for lilla grøt - supergøy for både store og små som liker farger 🫐
Kjøleskapsgrøt: Hvis du har dårlig tid om morgenen kan du blande havregryn og melk kvelden i forveien, og sette i kjøleskapet. Bruk like mengder havregryn og væske. Lag i et glass med lokk, og sett i kjøleskapet over natten 🫙 Genialt, og så godt!
Ovnsbakt: Bakt grøt toppet med favorittsmaker er en smakfull og enkel variant av tradisjonell grøt. Denne kan også lages klart i en ildfast form eller muffinsformer om kvelden, og bakes om morgenen 🥧 Smart og godt!
Grøten har lange tradisjoner her til lands og det er ikke uten grunn. Grøt er kjempegodt og kan nesten varieres i det uendelige! 🍚 Grøt er nemlig en perfekt basisrett for å være kreativ! 👇
Type: Grøten kan lages med ulike typer korn (f.eks havre eller bygg) og med ulike typer væske (f.eks kumelk, havremelk eller vann). La gjerne barna utforske om det er noen forskjell i smak og konsistens mellom de ulike sortene. Du kan også teste å tilsette et egg på slutten av koketiden for en grøt med ekstra kremete konsistens som holder deg mett lenge 🥚
Topping: Varier med ulike typer frukt, grønnsaker og bær som topping! Prøv for eksempel revet sitronskall, raspet gulrot eller pære, friske eller frosne jordbær, blåbær, rips eller bringebær. For søtning er det godt med med tørket frukt som aprikos, tranebær og rosiner, eller litt honning. Bananskiver og kanel er en klassiker og favoritt hos mange 🌰
Farger: Du kan også eksperimentere med ulike farger i grøten. For rosa grøt kan du tilsette frosne eller friske bringebær, eller tilsett norske blåbær for lilla grøt - supergøy for både store og små som liker farger 🫐
Kjøleskapsgrøt: Hvis du har dårlig tid om morgenen kan du blande havregryn og melk kvelden i forveien, og sette i kjøleskapet. Bruk like mengder havregryn og væske. Lag i et glass med lokk, og sett i kjøleskapet over natten 🫙 Genialt, og så godt!
Ovnsbakt: Bakt grøt toppet med favorittsmaker er en smakfull og enkel variant av tradisjonell grøt. Denne kan også lages klart i en ildfast form eller muffinsformer om kvelden, og bakes om morgenen 🥧 Smart og godt!
Etterskoletidskursene har startet for semesteret og vi er klare som egg! 🍳🤩
Både i Stavanger, Oslo, Bergen, Ringerike, Nordre Follo og Vang kommune blir det etterskoletidskurs nå i høst og vi gleder oss til å ta i mot massevis at nysgjerrige barn som skal få eksperimentere og utforske gode råvarer og kreative matretter - i fellesskap!
For noe av det fineste vi hører fra barn på kurs er nemlig at de får nye venner, og styrker relasjonen til vennene de har fra før. Én ting er å delta på matkurs, men noe annet er å lage mat på en sosial arena i nabolaget ditt hver uke, og oppleve matglede i fellesskap med andre. 🧍♀️🧍♂️🧍
Etterskoletidskursene har startet for semesteret og vi er klare som egg! 🍳🤩
Både i Stavanger, Oslo, Bergen, Ringerike, Nordre Follo og Vang kommune blir det etterskoletidskurs nå i høst og vi gleder oss til å ta i mot massevis at nysgjerrige barn som skal få eksperimentere og utforske gode råvarer og kreative matretter - i fellesskap!
For noe av det fineste vi hører fra barn på kurs er nemlig at de får nye venner, og styrker relasjonen til vennene de har fra før. Én ting er å delta på matkurs, men noe annet er å lage mat på en sosial arena i nabolaget ditt hver uke, og oppleve matglede i fellesskap med andre. 🧍♀️🧍♂️🧍
👆 Overhørt på Smaksverkstedet 😄 "Alle må smake, men det er lov å ikke like" . Det pleier vi å si på våre kurs, og jammen smaker barna i vei på det aller meste. Selv om smaksløkene sitter på tunga, oppleves også svært mye av smaken via luktesansen!
Når barn på kurs smaker på nye eller ukjente råvarer er det mange som blir positivt overrasket over at de liker noe 🫛
Det ligger mye matlgede i å smake på ulike matvarer 🤩
👆 Overhørt på Smaksverkstedet 😄 "Alle må smake, men det er lov å ikke like" . Det pleier vi å si på våre kurs, og jammen smaker barna i vei på det aller meste. Selv om smaksløkene sitter på tunga, oppleves også svært mye av smaken via luktesansen!
Når barn på kurs smaker på nye eller ukjente råvarer er det mange som blir positivt overrasket over at de liker noe 🫛
Det ligger mye matlgede i å smake på ulike matvarer 🤩
Se så mange fine tilbakemeldinger vi har fått fra barn og foresatte som var med på Sommerskolen Oslo med oss i sommer!
I løpet av 2 sommeruker er det nå 350 barn der ute som går rundt med mer matglede, mestring, matmot og matkompetanse, flere venner og gode sommerminner 💛
Etter bare 5 dager på kurs sier barna at de har blitt tryggere på å lage mat på egenhånd, liker flere matvarer, har lært mer om næringsrik og bærekraftig mat og ikke minst at de har fått nye venner.
Lek med maten - kurset var et av de mest populære kursene i årets sommerskole, noe som vitner om at barn har lyst til å slippe til mer på kjøkkenet og lære mer om mat, i fellesskap. Det er en interesse vi bør forvalte med omhu, og som gir oss driv til å fortsette å jobbe for å spre matglede til enda flere barn!
Det har virkelig vært noen minnerike og meningsfulle dager og vi gleder oss allerede vilt til neste år!
Se så mange fine tilbakemeldinger vi har fått fra barn og foresatte som var med på Sommerskolen Oslo med oss i sommer!
I løpet av 2 sommeruker er det nå 350 barn der ute som går rundt med mer matglede, mestring, matmot og matkompetanse, flere venner og gode sommerminner 💛
Etter bare 5 dager på kurs sier barna at de har blitt tryggere på å lage mat på egenhånd, liker flere matvarer, har lært mer om næringsrik og bærekraftig mat og ikke minst at de har fått nye venner.
Lek med maten - kurset var et av de mest populære kursene i årets sommerskole, noe som vitner om at barn har lyst til å slippe til mer på kjøkkenet og lære mer om mat, i fellesskap. Det er en interesse vi bør forvalte med omhu, og som gir oss driv til å fortsette å jobbe for å spre matglede til enda flere barn!
Det har virkelig vært noen minnerike og meningsfulle dager og vi gleder oss allerede vilt til neste år!
Vi bruker informasjonskapsler (cookies) for å sikre at du får en god leseopplevelse på vår nettside. Vi går ut fra at dette går fint for deg om du trykker ok eller surfer videre på siden.GodtaPersonvernerklæring