Tidsrom: 2021-
Oppdragsgiver: Lørenskog kommune
Mål:
- Utvikle en bærekraftig modell for helsefremmende og forebyggende tiltak i nærmiljøsatsinger.
- Teste pilot med Smaksverkstedet som utgangspunkt for nærmiljøsatsing
- Utforske gevinster på elevnivå: Økt matglede, gode matvaner og sosialt fellesskap.
- Utforske gevinster på nabolagsnivå: Skape møteplasser, styrke sosiale relasjoner
- Utforske gevinster på samfunnsnivå: Teste behovstilpassede folkehelsetiltak, utvikle finansieringsmodeller og estimere samfunnsøkonomiske besparelser
Prosjektet startet med etterskoletidskurs med Smaksverkstedet i 2021-2022 gjennom en brofinansieringsmodell med Gjensidigestiftelsen. Deretter ønsket kommunen å skalere de positive effektene til et helt nabolag, og bruke mat som verktøy for å skape trivelige fellesskap på tvers av generasjoner.
Les flere detaljer om prosjektet i denne artikkelen
Innhold
I prosjektet, ledet av vår kollega Jorunn Lamson, kartla vi behov sammen med kommuneansatte, beboere, lag og foreninger, designet prototyper på tiltak sammen med målgruppene og testet ulike konsepter hvor barna på Smaksverkstedet inviterte venner og familie til nabolagsmiddag på skolen og popup-restaurant på eldresenteret.
«Det er så mye lettere å ta kontakt når du har et ansikt og et hyggelig øyeblikk å vise til neste gang»
– Nabo som deltok på pop-up middag
Resultater
Foreløpige resultater viser de samme gode resultatene som vi vanligvis får på Smaksverkstedet. I tillegg har vi nådd omlag 300 naboer med nabolagsmiddager og popup-restauranter, med 70-90 deltakere i snitt hver gang, med en alder fra 0-98 år. 45% av disse hadde lavt utdanningsnivå. Totalt 14 lokale aktører har blitt involvert i samarbeidet. Vi jobber nå med å videreutvikle tiltakene og ser på hvordan tiltak på ett område kan gi samfunnsøkonomiske besparelser på andre områder.