En folkelig femåring

 

Jeg har brukt de siste dagene på å lese i gamle notatbøker fra da Folkelig bare var en liten tanke gammel. Tenkte jeg skulle skrive litt om hva vi har gjort på de siste fem årene, siden Folkelig har femårsdag, men jeg innser at det er alt for mye og altfor mange involverte til å få ned med noen få setninger. Folkelig har blitt til basert på en enorm viljestyrke og gode støttespillere, og bygges alltid opp av effekten vi skaper for andre. Jeg har derfor valgt å lage et levende og inkluderende blogginnlegg. Det vil egentlig aldri bli helt ferdig, og vi vil gjerne be dem rundt oss om å være med å skape det. Vi gleder oss til å se hva vi får til på de neste 5 årene.

 

Her har jeg begynt med historiefortellingen. La oss skape den sammen!

 

Noen som har hørt om SpisVis?

I 2011 var jeg og Ingrid Fardal nyutdannede folkehelsearbeidere med deprimerende lite jobbmuligheter og med masse engasjement. Selvfølgelig skulle vi starte Norges første folkehelsebedrift. Vi startet matkonseptet SpisVis, som fikk relativt kort levetid. Vi ville gjøre noe som favnet bredere.

 

Jeg har fulgt Folkelig helt fra starten og ble kjent med Kathrine da vi tok PT-utdanningen sammen i 2011. Husker da at Kathrine og Ingrid startet opp «Spisvis» som senere skulle bli Folkelig. Mitt førsteinntrykk var positivt fra første stund og jeg er imponert over hvor mye arbeid og krefter som ble lagt ned på frivillig basis. – Lina Marie Frantzen Brathaug – Folkehelsekoordinator i Ringerike kommune

 

Vårt første møte med sosialt entreprenørskap

I 2012 hadde vi teambuildet med 5 måneders backpacking i Sør Amerika. Og funnet veien inn i gründermiljøet, og ble tatt godt imot selv om vi ikke hadde funnet ut hva vi skulle gjøre. Vi visste bare at vi skulle gjøre det enklere for folk å ta vare på helsen sin i sitt eget nabolag, og vi ville snakke om helse på en mer folkelig måte. Det var ikke så mange som skjønte hva vi skulle gjøre, og forsto ikke hvorfor vi ikke bare lagde en app eller solgte matkurs til folk med mye penger. Men det var jo ikke poenget. Etter litt frustrasjonsgoogling fant vi et ord som klang godt i ørene våre. Sosiale entreprenører var vi! Vi leste mer om det, fikk et lite eurekaøyeblikk og fant vår plass på Impact Hub Bergen.

 

 

Jeg ble kjent med Folkelig som ett av de første medlemmene hos Impact Hub. Kathrine og Ingrid, to glade, unge og nyutdannede folkehelsearbeidere meldte seg inn som noen av de aller første sosial entreprenørene i nettverket. Inntrykket var veldig bra, kanskje litt unge og naive, men hvem var vel ikke det? – Silje Grastveit – Gründer av Impact HUB Bergen

 

En matklubb blir til

I 2013 ble vi med og arrangere innovasjonseventene Startup Weekend og Health Challenge i Bergen. Her møtte vi Tor Olav Gabrielsen, som ble -og er fortsatt en mentor for oss – alltid tilgjengelig og som regel alltid noe lurt å si.  Den høsten møtte vi også Vincent fra områdeløft på Ny Krohnborg skole. Han spurte om vi ville holde zumbakurs, og vi sa vi heller ville lage matklubb for barn. Vi ble enige om å lage et opplegg for å gi barna noe sosialt og positivt å finne på etter skoletid. Det skulle bli begynnelsen på Smaksverkstedet, og vi startet kurs flere steder i Bergen den høsten, med stor interesse blant barna. Da startet vi også offisielt Folkelig AS og satset alt!

 

Vincent er en travel helt, (food)powered by Folkelig.

 

200% Folkelig

I 2014 sluttet vi deltidsjobbene våre og ble fulltidsfolkelig med flere baller i luften. Vi syntes det manglet gode alternativer til treningssenter og idrettslag, så vi startet Gategym så folk kunne være aktive i sitt eget nabolag. Vi var høyt og lavt, spilte kanonball med folk, arrangerte Parking day, familiedager og startet nabolagskafé på Landås. Vi kjøpte skrapelodd hver fredag og håpet på en skikkelig lønn. Det ble havregrøt og et dypdykk i forretningsmodellen istedenfor. Det er jo bedre å tjene pengene sine selv. Vi startet heller flere prosjekter, denne gangen Cyclehack, et hackathon for å gjøre Bergen til en bedre sykkelby.

 

Gategym startet opp sammen med Bærekraftige Liv på Nordnes

 

Ingrid takker for seg

I 2015 hadde det blitt ganske mange lange dager, flere prosjekter og fortsatt ganske usikker økonomi. Vi var slitne og Ingrid valgte å gå ut av Folkelig. Mot slutten av året suste Margrethe Vikan Sæbø inn fra London som første ansatt i Folkelig og vi fikk plass i akseleratorprogrammet Reach for Change der vi ble kjent med flere sosiale entreprenører.

 

Jeg ble kjent med Folkelig gjennom Reach for Change akseleratoren i 2015. Selskapet var i en spennende utviklingsfase i jakten på en robust forretningsmodell for å kunne skalere Smaksverkstedet.- Espen Daae, Forretningsutvikler i Ferd Sosiale Entreprenører

 

Reach for change aksellerator 2015

 

Ferd fyrer opp under Smaksverkstedet

I 2016 fikk vi midler av Ferd til å lage e-læringsportal slik at vi kunne lære opp lokale instruktører og skalere Smaksverkstedet til et nasjonalt tilbud. Vi holdt mange foredrag om alt fra byutvikling til innovasjon, foreleste om folkehelse og entreprenørskap for studenter og flere begynte å få øyene opp for oss. Vi etablerete samarbeid med Sunne Kommuner, for å styrke tverrsektorielt folkehelsearbeid og samskaping, og startet frokostmøteserie med Impact HUB for å skape en møteplass for andre som er interessert i sosialt entreprenørskap. Vi startet flere samarbeid med nasjonale organisasjoner og lokale aktører i Bergen. Selvtilliten steg i takt med alle gode tilbakemeldinger vi fikk fra barn, foreldre, kommuner og heiagjenger. Men nå måtte vi begynne å konsentrere innsatsen litt.

 

Kathrine Martinsen var blant de første samarbeidspartnerne jeg møtte som nyansatt, og jeg husker det som et veldig inspirerende møte med en brennende engasjert dame med bein i nesa. Våre organisasjoner jobber begge for å skape gode, helsefremmende lokalsamfunn, så vi har mye til felles og snakker samme «språk». Ingvild Little- daglig leder i Sunne Kommuner.

 

 

Helsedirektoratet går for Folkelig

I 2017 ble vi tipset om et anbud utlyst Helsedirektoratet, om å starte et prosjekt som engasjere for å barn om mat og bærekraft på SFO. Jeg hadde aldri skrevet et anbud før, men skrev et tilbud om Matjungelen, og vi vant over all forventning – over store aktører som vi så opp til. Stoltheten steg noen hakk, og plutselig var det flere som ville høre om Folkelig. Margrethe byttet jobb og Agnete Foss og Ann Helen Lien kom inn istedenfor. Ann Helen hadde skrevet oppgave om både Smaksverkstedet og Gategym i løpet av studietiden sin, og hadde rett og slett utdannet seg til å jobbe i Folkelig.

 

Hurra! Gjensidigestiftelsen vil ha oss med på nasjonalt kostholdsløft!

Nasjonalt kostholdsløft i alle retninger

I 2018 måtte Agnete gå ut av Folkelig, og inn kom Cathrine, som hadde vært instruktør på både Gategym og Smaksverkstedet tidligere. Vi startet å jobbe mer politisk og fikk endelig en plass til Smaksverkstedet for 4.klassinger i Bergens skolebudsjettet. Gjensidigestiftelsen valgte oss ut som en av fem aktører som skulle få midler til et nasjonalt kostholdsløft, og vi kunne sette opp Smaksverkstedet i 10 kommuner på Østlandet. Sommerferien gikk til å skrive nytt anbud for å videreføre Matjungelen og fikk med oss Christina Sundli Härdig på leken. 

Statusrapport

Per idag har vi 4 årsverk i Folkelig, og et knallbra styre med 4 kloke mennesker. Vi har over 60 instruktører fordelt på Smaksverksted i 13 kommuner over hele landet og vokser fortsatt. Vi har nådd ut til over 1100 barn med et inkluderende fritidstilbud og vi får utrolig mange fine og rørende tilbakemeldinger om hvordan Smaksverkstedet gjør en forskjell. Vi lager fortsatt liv i nabolaget med Gategym, og  Matjungelen er klar til å bli landsdekkende i løpet av de neste årene.

Kathrine Marthinsen, Mona Bjelland, Tor Olav Gabrielsen og Kia Klavenes utgjør styret i Folkelig.

 

Vi spurte noen av de som har fulgt oss på veien hva de syns om femåringen idag:

Ingvild Little – Sunne Kommuner: Jeg er imponert over det Folkelig har oppnådd i løpet av så kort tid! Jeg setter stor pris på samarbeidet vårt og den verdien det har ført til for mange av Sunne kommuners medlemmer. Det er lett å samarbeide med Folkelig! De er lydhøre og tilpasningsdyktige for innspill og så har de et smittende engasjement.

Espen Daae – Ferd sosiale entreprenører: Folkelig har på kort tid blitt en troverdig og respektert sosial entreprenør som har klart å vinne offentlige anbud. Dette står det stor respekt av.

 

 

I 2014 lagde vi en femårsplan, og selv om det notatet har ligget godt gjemt i lang tid har vi gjort veldig mye av det som stod der. Og nå er det på tide å stake ut veien videre. Vi hadde ikke hatt energi til å gjøre noe av dette hvis ikke vi hadde sett at vi gjør en forskjell og vi hadde ikke klart å overleve i fem år uten alle de støttespillerne vi har hatt. Og det er her dere kommer inn. Hvor tenker du deg at er Folkelig om 5 år? Hva skal vi gjøre nå?

 

Lina Marie Frantzen Brathaug, folkehelsekoordinator i Ringerike kommune.

Jeg har stor tro på at flere av Folkelig sine prosjekter vil bli nasjonale prosjekter! Mer Folkelig til folket 🙂

 

Silje Grastveit – Impact HUB Bergen:

Når Folkelig de første fem årene har gått nasjonalt, må vel kanskje de neste fem årene føre til internasjonal ekspansjon? Jeg føler meg i alle fall sikker på at Folkelig de neste fem årene har spredt mye glede og sunne vaner i de fleste norske byer og nådd ut til mange mange barn og unge!

 

Ja, hva tenker dere? Hva skjer nå? Vi skal ihvertfall feire femåringen!

 

En folkelig femåring
Tagged on: