Kompetanseheving for bedre måltider i AKS

Tidsrom: 2022-2023

Oppdragsgiver: Utdanningsetaten i Oslo Kommune

Mål:

  1. Økt kompetanse i personalet for arbeid med mat og måltider i AKS 
  2. Tilføre konkrete verktøy for arbeidet med mat og måltider
  3. Forbedre praksis for matservering og mataktiviteter
  4. Samle innsikt og erfaring om måloppnåelse ved kompetanseheving i AKS og vurdere tilpasninger for videreføring.

Innhold

Prosjektet ble ledet av vår kollega Helle Dyrendahl, og baserte seg på praktiske og teoretiske kurs i mat og måltidsglede for alle ansatte ved fire AKS i Bydel Gamle Oslo. Kursene ble gjennomført i fire deler over en kursperiode på ett år. Innholdet ble utviklet basert på målgruppens behov, inkludert veiledning til implementering og forbedring av næringsrikt og bærekraftig mattilbud i tråd med kostråd, introduksjon til støttemateriell fra Matjungelen, samarbeidsmøter og refleksjonsoppgaver.

Motiverende og inkluderende. Gøy at vi får være med på å skape det slik som er best for oss.
– Deltaker fra AKS

Resultater

Kartleggingsskjema før/etter gjennomføring viste en økning i ansatte som opplevde å ha god kunnskap om samtlige temaområder ved mat og måltidsglede, inkludert 19% økning om næringsrik mat, 39% økning om bærekraft og 42% økning i matkultur. Kompetanseløftet bidro til at 9/10 opplevde å ha god kunnskap om matmot (tidligere 1/10) og 7/10 rapporterte god kunnskap om matredding (tidligere 2/10). Prosjektet bidro til at 93% av ansatte kjenner til nasjonal faglig retningslinje for mat og måltider (tidligere 49%), og personalet rapporterte forbedret matservering og 17% økt fokus på frukt/grønt. Disse resultatene viser at økt kompetanse på mat og måltider hos AKS-personalet vil gi bedre forutsetninger for å gi alle elever et næringsrikt og likeverdig mattilbud. Det jobbes nå med å se på muligheter for skalering av kompetansetilbudet i kommunen.


Kompetanseheving for bedre måltider i AKS
Tagged on: